Κόσμος Μέση Ανατολή

Διάσκεψη στο Πατριαρχείο Αντιοχείας για θέματα ενότητας

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης, ανακοίνωσε την σύγκλιση Διάσκεψης στο μοναστήρι του Μπαλαμάντ στις 26-28 Ιουνίου με θέμα «Αντιοχειανή ενότητα: Διαστάσεις και οι απόλυτες ανάγκες της».

Ο σκοπός της Διάσκεψης είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη για να ξεπεραστούν οι δοκιμασίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τόσο στην Συρία όσο και στην διασπορά. Για τους ιδίους , τόνισε ο Πατριάρχης, η Εκκλησία μας η οποία βρίσκεται σε όλες τις χώρες του Αραβικού κόσμου, είναι υπεύθυνη και αυτή για την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης και δημόσιας ζωής. Η Διάσκεψη έχει ως στόχο να μελετήσει ορισμένα θέματα που είναι στην πρώτη γραμμή στους σημαντικούς τομείς ανάδειξης των χαρακτηριστικών της Αντιοχειανής ενότητας».

Θεματολογία:

1. Προώθηση της αμοιβαίας συμπληρωματικότητας μεταξύ των ενοριών και των Μητροπόλεων εντός και εκτός του Πατριαρχείου. Οι κανονισμοί της Εκκλησίας της Αντιοχείας πρέπει να εκφράζουν την θεολογία. Η αρχή της συλλογικότητας πρέπει να καταστεί τρόπος ζωής της Εκκλησίας σε όλα τα επίπεδα, ενορία, επαρχία Πατριαρχείο.. Στην διασπορά επίσης επιβάλλεται η ενίσχυση των σχέσεων των διοικήσεων της με τις μητροπόλεις που βρίσκονται στο ιστορικό αντιοχειανό έδαφος.

2. Ανάπτυξη των κληροδοτημάτων και τις οικονομικής αλληλεγγύης ως έκτατες ποιμαντικές ανάγκες, αύξηση των εκκλησιαστικών θεσμών, κοινωνικής διακονίας κ.α. Διαφύλαξη της χριστιανικής παρουσίας στην Μέση Ανατολή και ενδυνάμωση της παρουσίας της Εκκλησίας στην κοινωνία.

3. Η κοινωνική εργασία αποτελεί το θεμέλιο της χριστιανικής μαρτυρίας στην κοινωνία. Ωστόσο ο εξελίξεις οδηγούν στην ανάληψη νέων βάσεων και προϋποθέσεων.

4. Παρουσία στην κοινωνία επειδή η περιοχή βιώνει μια συνεργασία της πολιτικής και της θρησκείας που έχει αρνητικό αντίκτυπο στις θρησκευτικές κοινότητες. Η Εκκλησία πρέπει να λέει την αλήθεια σε όλους τους τομείς, για την εικόνα της ανθρωπότητας και του Χριστιανισμού, ειδικά όταν το όνομα «χριστιανός» ή «ορθόδοξος» έγιναν εστίες εκμεταλλεύσεως. Χρειάζεται η ποιότητα στην κοινωνική παρουσία της Εκκλησίας.

5. Επικοινωνία κα ενημέρωση σε όλες τις μορφές και μετάδοση πληροφοριών. Η επικοινωνία δεν πρέπει να εστιάζεται μονο στα ΜΜΕ, αλλά και την πρόσληψη νέων μορφών επικοινωνίας για τις οποίες η Εκκλησία δεν έχει συνηθίσει.

Τέλος ο Πατριάρχης τόνισε ότι «Πρέπει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένους μηχανισμούς που μπορούν να υιοθετηθούν προοδευτικά και μπορούν να εκφράσουν την Αντιοχειανή ενότητα μέσα από τη συμβολή όλων των μητροπόλεων και των τεχνικών μέσων που μπορούν να αποκτηθούν, προκειμένου να καταστεί η Αντιοχειανή παρουσία αποτελεσματική, τόσο εσωτερικά όσο και στην κοινωνία».

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Κοινό ανακοινωθέν Προκαθημένων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και Κύπρου

Αναδημοσίευση

Συλλείτουργο Πατριάρχη Αντιοχείας με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ

Σπύρος Παπαγεωργίου

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας στην Μητρόπολη Λεμεσού για τα 1400 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος

Σπύρος Παπαγεωργίου

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επισκέφθηκε τον τραυματία Επίσκοπο Χρυσουπόλεως

Σπύρος Παπαγεωργίου

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας «συνάντησε» τον Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο

Σπύρος Παπαγεωργίου

Aντιοχείας: «Η επίσκεψή μας είναι μήνυμα ειρήνης και ενιαίας μαρτυρίας στον κόσμο»

Σπύρος Παπαγεωργίου