Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 | 5:33

Διάλογος τέλος! Ο λόγος τώρα στην Ιεραρχία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Άδοξο τέλος είχε η προσπάθεια της Κυβέρνησης να πείσει την επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος να συνεχιστεί ο διάλογος για τις προτεινόμενες αλλαγές στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών.

Στη σημερινή τρίωρη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με την υπό τον μητροπολίτη Ναυπάκτου επιτροπή της Εκκλησίας στο συνοδικό μέγαρο, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκαθάρισαν πως από τη στιγμή που η Κυβέρνηση εμμένει στην θέση της για αλλαγή φορέα μισθοδοσίας των κληρικών δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο παρά να ενημερώσει την Διαρκή Ιερά Σύνοδο η οποία με τη σειρά της θα καλέσει σε συνεδρίαση το Σώμα των Ιεραρχών που ομόφωνα κατά την τελευταία συνεδρίαση είχε πει όχι σε οποιαδήποτε αλλαγή στη μισθοδοσία του Κλήρου.

«Δεν είμαστε διαπραγματευτές» ξεκαθάρισαν στον υπουργό οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας υπογραμμίζοντας πως δεν έχουν εξουσιοδότηση για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση τη στιγμή που η Κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην αρχική της πρόταση.

Άλλωστε η τοποθέτηση του ΙΣΚΕ, ο πρόεδρος του οποίου συμμετέχει στην επιτροπή της Εκκλησίας ήταν τέτοια που δεν άφηνε επίσης περιθώρια, μιας και τόσο ο αρχιεπίσκοπος όσο και η ιερά Σύνοδος έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δεχθούν καμία αλλαγή με την οποία δεν θα συμφωνούν οι ιερείς.

Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info σημείωσαν πως παρά το γεγονός πως η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα χωρίς την παραμικρή ένταση δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί κοινός τόπος αφού στο βασικότερο ζήτημα και οι δυο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες.

Η αδυναμία εξεύρεσης κοινού τόπου στο συγκεκριμένο ζήτημα συμπαρέσυρε και όλα τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο συνεννόησης ούτε καν για τα θέματα τα οποία θα μπορούσε να συζητήσει η επιτροπή, όπως αυτό του αριθμού των οργανικών θέσεων ή της περιουσίας.

«Θα συζητούσατε το ενδεχόμενο κατοχύρωσης του σημερινού αριθμού των οργανικών θέσεων χωρίς αλλαγή στον φορέα;» φέρεται να ρώτησε τον υπουργό Παιδείας ο μητροπολίτης Ναυπάκτου για να λάβει ευγενικά την άρνηση του υπουργού ο οποίος αρκέστηκε στο να εξάρει την ευφυΐα των αρχιερέων.

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ

Αυτό το οποίο διαπίστωσε ο υπουργός Παιδείας, από την σημερινή του συνεργασία με την επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι η ύπαρξη κοινού μετώπου του συνόλου των εκκλησιαστικών φορέων της χώρας κατά της αλλαγής στο καθεστώς της μισθοδοσίας.

Ουσιαστικά ο μοναδικός κληρικός που είχε δημόσια υποστηρίξει τις προτεινόμενες αλλαγές ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μαζί με μια μικρή μερίδα ιεραρχών που τον ακολούθησαν. Ακόμη όμως κι εκείνοι, υπαναχώρησαν μπροστά στην ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας ακολουθώντας την «κόκκινη γραμμή» στο θέμα της μισθοδοσίας.

Τη γραμμή αυτή είχαν χαράξει εξαρχής οι ίδιοι οι ιερείς μέσω του ΙΣΚΕ οι οποίοι βρήκαν συμπαραστάτες το σύνολο σχεδόν της Αντιπολίτευσης, την Εκκλησία Κρήτης, τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου αλλά και τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος παρενέβη δυναμικά στο θέμα αποστέλλοντας αντιπροσωπεία του Θρόνου αλλάζοντας το επίπεδο επικοινωνίας. Ουσιαστικά δηλαδή η Κυβέρνηση από ένα σημείο και μετά, δεν συνομιλούσε με τους εκπροσώπους της Κρήτης και της Δωδεκανήσου αλλά απευθείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αυτό ουσιαστικά τονίζεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η επιτροπή η οποία τονίζει πως κινήθηκε: «βάση την Απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018, η οποία οριοθέτησε το έργο μας, ενώ λάβαμε υπ’ όψη μας, τόσο το από 12-2-2019 Κοινό Ανακοινωθέν των δύο Αντιπροσωπειών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, όπου, κατά το Κοινό Ανακοινωθέν, «διαπιστώθηκε η απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων των δύο Εκκλησιών τόσο επί των προτάσεων αναθεωρήσεως του Συντάγματος όσο και επί της διατηρήσεως του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας του Ορθοδόξου Ιερού Κλήρου», όσο και την σχετική απόφαση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.)».

Αυτή τη στιγμή ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να υπάρξει αλλαγή στη στάση της Εκκλησίας. Το ενδιαφέρον τώρα, μετατοπίζεται στην Κυβέρνηση η οποία στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδηλώσει τις προθέσεις της. Θα υπαναχωρήσει απέναντι στην καθολική άρνηση ή θα επιλέξει την οδό της σύγκρουσης νομοθετώντας μονομερώς τις όποιες αλλαγές επιθυμεί;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ