Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, βγαίνει στον αέρα η δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης της μονής στις Στροφάδες νήσους.

Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ» ο Μητροπολίτης Δωδώνης, κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μάλιστα πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε το νησί που μόνασε, έζησε και ετάφη ο προστάτης του νησιού, Άγιος Διονύσιος.

Ο κ. Χρυσόστομος είχε επικοινωνία με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία τον ενημέρωσε για τη δημοσίευση της δημοπρασίας.

«Επέστρεψα από τα Στροφάδια με ανάμεικτα συναισθήματα. Είναι ένας υπέροχος και ιστορικός τόπος που έχει υποστεί ένα πλήγμα που πραγματικά σε καθηλώνει από θλίψη. Έχω την ελπίδα ότι μπαίνουμε σε μία αρχή για το τέλος… Η υπουργός Πολιτισμού μου είπε ότι εντός των προσεχών ημερών ή τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας δρομολογείται η δημοσίευση της δημοπρασίας. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε τη συμπαράσταση και του Βουλευτή μας, ο οποίος έχει τονίσει κατ’ επανάληψη στην κυβέρνηση την αναγκαιότητα της αναστήλωσης του ιστορικού μνημείου”.

Ο μητροπολίτης Δωδώνης ο οποίος έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια στην αναστήλωση του ιστορικού μοναστηριού, ευχαρίστησε όσους έχουν συμβάλει όλα αυτά τα χρόνια σε μία προσπάθεια καθημερινή και πιστεύει ότι όσοι δώσει υποσχέσεις θα τις τηρήσουν.

“Έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν.Κάθε μέρα που περνάει είναι πιο δύσκολη για το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων. Πιστεύω ότι θα προλάβουμε».

Να θυμίσουμε ότι ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος είχε εκφράσει την προθυμία να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος αποκατάστασης του μοναστηριού των Στροφάδων, πρόθεση για την οποία τον τίμησε η Μητρόπολη Ζακύνθου

Σε μια απομονωμένη γωνιά του Ιονίου βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, το νησί Σταμφάνη του Συμπλέγματος των Στροφάδων. Παρ’ όλο το μέγεθός του, το νησί είναι μοναδικό για τη ιστορία του και για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, χάρη στη μοναδική γεωλογική φυσιογνωμία του.

Εκεί δεσπόζει παλαίφατο Καστρομονάστηρο, το οποίο ίδρυσαν οι Παλαιολόγοι τον ΙΓ΄ αιώνα, όπου άκμαζε μια περιώνυμη μοναστική κοινότητα. Στον αμυντικό πύργο του συγκροτήματος βρίσκεται οχυρωμένος ναός, μοναδική περίπτωση για τον ορθόδοξο κόσμο – για προστασία από τους αδίστακτους πειρατές, Τούρκους και Αλγερινούς.

Εκεί μόνασε ο άγιος Διονύσιος Επίσκοπος Αιγίνης και ο εθνοϊερομάρτυρας άγιος Γρηγόριος ο Ε΄. Η έδρα του μοναστηριού και το λείψανο του Αγίου Διονυσίου που το καθαγίασε έχουν μεταφερθεί «προσωρινώς» στη γειτονική Ζάκυνθο από το 1717, μετά από επιδρομή και σφαγή των Μοναχών.

Τελευταίος μοναχός ήταν ο π. Γρηγόριος Κλάδης ο οποίος κοιμήθηκε το 2017.

Το μοναστήρι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση με επιτακτικό αίτημα αποκατάστασης, καθώς έχει πληγεί από δυο καταστροφικούς σεισμούς, με τελευταίο τον Οκτώβριο του 2018. Ο επόμενος μπορεί να είναι το οριστικό τέλος του.

Ετικέτες: