Πε, 13/06/24 | 1:31

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Δεχθείτε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο με αγάπη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Να δεχθούν το νέο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο με αγάπη και σεβασμό, να τον βοηθήσουν να συνεχίσει το έργο της Εκκλησίας μας και να του προσφέρουν όχι απλώς κάτι, αλλά το καλύτερο που διαθέτουν και δύνανται, κάλεσε τους ιερείς της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, μιλώντας στη διάρκεια της εαρινής συνεδρίασης του Συνδέσμου τους που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Μαϊου στον Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ στο Γιόνκερς.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου στην ελληνική εφημερίδα Greek News ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής δήλωσε πως “Πρέπει να προσφέρουμε ό,τι το καλύτερο και να μην είμαστε επιφυλακτικοί, να μην περιορίζουμε τους εαυτούς μας. Θα σας παρακαλούσα να το κάνετε αυτό και είμαι σίγουρος -μιλώντας και ως ακαδημαϊκός- ότι αυτή η Αρχιεπισκοπή έχει τεράστιες δυνατότητες”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκε επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προς τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής με ημερομηνία 14 Μαϊου -μετά την παραίτηση του κ. Δημητρίου και την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Στην επιστολή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευαρέσκεια της Μητρός Εκκλησίας για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο οποίος αγωνίστηκε, όπως επισημαίνεται, με θεόσταλτο ζήλο, για την πρόοδο και την πνευματική ευημερία του ποιμνίου του και για την ενότητα στη μεγαλύτερη Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου. “Επί 20 χρόνια έχετε διαποιμάνει ευσυνείδητα, συνετά και αποτελεσματικά την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής την οποία σας εμπιστεύθηκε η χάρις του δωρεοδότη Θεού”, τονίζει -μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και συνεχίζει: “έχοντας βαθειά γνώση των υπαρξιακών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου και της θετικής διάστασης και των προοπτικών του πολιτισμού τους, θαρραλέα αφιερώσατε τον εαυτό σας στη διακήρυξη του Ευαγγελίου υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η εποχή της εκκοσμίκευσης, της παγκοσμιοποίησης και της τεχνοκρατίας”.

Σε άλλο σημείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξαίρει το διαρκές ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου για την αδιάλειπτη λειτουργία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, για τη συνεισφορά του στις διορθόδοξες και διαχριστιανικές σχέσεις και την παρουσία και τη συμβολή του στην προετοιμασία και τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισήμανε ότι το πατριαρχικό μήνυμα απευθύνεται σε ολόκληρο τον κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ενώ δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για τα όσα ειπώθηκαν νωρίτερα από τους ιερείς στις σύντομες ομιλίες τους. Ιδιαίτερα δε ευχαρίστησε για την επιλογή του χώρου διεξαγωγής της συνεδρίασης.

“Η αλήθεια είναι ότι δε μιλάμε για ένα τέλος αλλά για μια αρχή. Εχουμε μια αρχή με έναν εξαιρετικό νέο Αρχιεπίσκοπο, ένα πολλά υποσχόμενο νέο ξεκίνημα και παράλληλα μια νέα αρχή και για μένα, μιας νέας διακονίας με περισσότερο χρόνο για προσευχή”, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ανέγνωσε την τελευταία του αρχιεπισκοπική εγκύκλιο κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της 20ετούς αρχιερατείας του.

“Αυτά τα 20 χρόνια ήταν ένα εκπληκτικό σχολείο”, είπε ο Σεβασμιώτατος τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ‘η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ως σχολείο δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα ούτε και να αντικατασταθεί από κάτι άλλο”.

ΠΗΓΗ: Greek News | Ρεβέκκα Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ