Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης.

Ο Αρχιμ. π. Διονύσιος Χατζηαντωνίου (Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίας Φιλοθέης ομωνύμου δήμου – Γραμματέας της επί του Τύπου Συνοδικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος) ανέπτυξε το θέμα: «Η Εξόδιος Ακολουθία και το μυστήριο του θανάτου». Ο π. Διονύσιος ομίλησε για τις δογματικές αναφορές περί του μυστηρίου του θανάτου δίνοντας βάση στα εξής σημεία:

1. Ο θάνατος του ανθρώπου

α. Τα τρία είδη του θανάτου – Σωματικός – πνευματικός – αιώνιος

β. Ο θάνατος και κατά τα τρία είδη του είναι προϊόν και αποτέλεσμα της αμετανοησίας του ανθρώπου

2. Ο θάνατος του Χριστού

α. Ο αντιπροσωπευτικός και ιλαστικός χαρακτήρας της θυσίας του Θεανθρώπου

β. Ο Ιησούς Χριστός πεθαίνοντας και ανιστάμενος εκ νεκρών συντρίβει τον θάνατο

γ. Το υπερφυές ιστορικό γεγονός της Αναστάσεως του Θεανθρώπου

Επίσης αναφέρθηκε στην έννοια του «θανάτου» στην Αγία Γραφή και επισήμανε τα 10 μέρη της Εξοδίου Ακολουθίας.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Αρχιμ. π. Χρύσανθος Παπαποστόλου (Προϊστάμενος και Υπεύθυνος Ιερέας Νεότητας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Χαλανδρίου) και ομίλησε για την «Συμπαράσταση του Κατηχητή σε παιδί που έχει χάσει μέλος της οικογένειάς του». Ο π. Χρύσανθος τόνισε ότι ως Κατηχητές πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και διακριτικοί, γιατί ο λόγος μας έχει δύναμη αυθεντίας. Οφείλουμε να αφήσουμε χώρο στο παιδί να ψάξει και λίγο μόνο του.

Αναφέρθηκε ακόμη στους τρόπους εκδήλωσης του πένθους και επισήμανε τα εξής στάδια: διαπραγμάτευση, συνειδητοποίηση, θρήνος, αποδοχή.

Κοινή παραδοχή είναι ότι οι άνθρωποι που περνούν πένθος βγαίνουν από τη δοκιμασία πιο ώριμοι πνευματικά και συναισθηματικά.

Συν τοις άλλοις, διευκρίνισε ότι στα παιδιά μιλάμε με σαφήνεια. Μην τους λέμε «ο κεκοιμημένος είναι Άγγελος» ή «τον πήρε ο Θεός». Τους μιλάμε και για δικά μας συναισθήματα. Τα παιδιά φοβούνται ότι χάνοντας ένα οικείο πρόσωπο θα χάσουν την ασφάλειά τους. Γι΄ αυτό, πρέπει να τους δώσουμε το μήνυμα ότι θα είναι ασφαλή, δεν κινδυνεύουν. Να μιλήσουμε μαζί τους επανειλημμένα για το γεγονός. Σημασία δεν έχουν τόσο οι απαντήσεις μας στα ερωτήματα των παιδιών, αλλά η σχέση που θα δημιουργήσουμε με το παιδί.

Την προσεχή Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η εισήγηση του Πρωτ. π. Αντωνίου Καλλιγέρη, Διευθυντή της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα: «Όταν ο Γάμος στεγάζει τον έρωτα άνδρα και γυναίκας».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου το απόγευμα τελέσθηκε ο Αγιασμός έναρξης του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει –με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου- το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία του Διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητος, Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνου και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας, Πρωτοπρ. π. Αντωνίου Καλλιγέρη, στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης. Παρόντες ήταν και ο Πρωτοπρ. π. Αντώνιος Φράγκος, εφημέριος του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης και ο Πρεσβ. π. Ζήσης Κτενίδης, υπεύθυνος Ιερέας Νεότητος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μοσχάτου.

Στη συνέχεια ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Η σημασία των ιερών Μυστηρίων στη ζωή των παιδιών και των εφήβων». Ο ομιλητής τόνισε τη σημαντικότητα του ρόλου της Οικογένειας και της Εκκλησίας μέσα από το παράδειγμα. Κύριος σκοπός της διαπαιδαγώγησης είναι να εμπνεύσουμε τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να γνωρίσουν να ζουν με τον Θεό και να κατανοήσουν ότι η Εκκλησία τα αφορά.

Επίσης, αναφέρθηκε στον ορισμό της έννοιας Μυστήριο, μέσα από το έργο του Αγίου Νικολάου Καβάσιλα «Περί τῆς ἐν Χριστῷ ζωῆς», ως το μυστικό Σχέδιο του Θεού για τη Σωτηρία όλου του κόσμου. Πρόκειται για μία προσωπική συνάντηση του ανθρώπου με την αγάπη του Θεού.

Έδωσε ακόμη βάση στη Δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας για τα ιερά Μυστήρια, μέσω των οποίων φανερώνεται η εικόνα του καινού ανθρώπου αναφερόμενος σε χωρία της Ομιλίας του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου «Προς Τιμόθεον Α΄». Ο π. Αντώνιος επισήμανε ότι σκοπός μας είναι να γίνει το παιδί καινός άνθρωπος και συνεργός του Θεού και οι Κατηχητές να γίνουμε χειραγωγοί των παιδιών στην Ευχαριστιακή ζωή της Εκκλησίας. Κύριος στόχος είναι η σύνδεση του παιδιού με τη Λατρευτική ζωή.

Συν τοις άλλοις, διευκρίνισε ότι η Χριστιανική αγωγή δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη ζωή της Κοινότητας, από τη ζωή της Εκκλησίας και τη Μυστηριακή της ζωή. Γι΄ αυτό και αποτελεί υψίστης σημασίας έργο να βοηθηθεί το παιδί, ώστε να συμμετέχει ενσυνείδητα στη ζωή της Εκκλησίας και κυρίως να συμμετέχει στο ι. Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info