Στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Σαλαμίνος, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του ήρωα της Επαναστάσεως του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, τέλεσε σήμερα την Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Μεγάρων Κωνσταντίνος.

Σε πληροφορίες που βρίσκουμε αναφέρεται πως «Η αγάπη του (Γεωργίου Καραϊσκάκη) για τον τόπο ήταν τόσο μεγάλη, που είχε ζητήσει σαν πεθάνει να μεταφέρουν τη σορό του εδώ. Έτσι κι έγινε, στις 23 Απριλίου του 1823 το νεκρό σώμα του Γεωργίου Καραΐσκάκη τάφηκε εδώ. Δίπλα στον ναό όπου εκκλησιαζόταν όταν ερχόταν στο νησί. Η αλήθεια είναι πως ο ναός τότε ήταν πολύ μικρότερος και στον περίβολό του ήταν το νεκροταφείο. Όταν αποφασίστηκε να γίνει επέκταση της εκκλησίας έγινε η αποκομιδή των οστών, ωστόσο ο τάφος του Καραΐσκάκη παρέμεινε άθικτος από σεβασμό στον εθνικό μας ήρωα και γι’ αυτό τον λόγο βρίσκεται μέσα στον ναό».

Ο ναός όπου σώζεται ο τάφος του Γεωργίου Καραΐσκάκη χτίστηκε το 1806 και μέσα σε αυτόν, εκτός από την ασημένια εικόνα που χάρισε ο οπλαρχηγός, την μπαρουταποθήκη του και κάποια νομίσματα, σώζονται και έργα που φιλοτέχνησε ο Γιαννούλης Χαλεπάς. Εξω από την εκκλησιά του Αγίου Δημητρίου έχει στηθεί η προτομή του εθνικού ήρωα, ενώ συχνά ο ιερός ναός αποτελεί αξιοθέατο για τους τουρίστες που ενδιαφέρονται να μάθουν την Ιστορία της Ελλάδας.

Σήμερα στον τάφο του Γεωργίου Καραΐσκάκη υπάρχουν μερικά μόνο από τα οστά του αφού με διάταγμα που βγήκε από την κυβέρνηση πριν από τη βασιλεία του Όθωνα διατάχθηκε να μεταφερθούν στο Νέο Φάληρο. Τότε ο ιερέας του ναού αντέδρασε και κατάφερε να κρατήσει μερικά από τα οστά του Γεωργίου Καραΐσκάκη στα χώματα όπου ο ίδιος είχε ζητήσει να ταφεί.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Μεγάρων & Σαλαμίνος Κωνσταντίνος εγκαινίασε το ανακαινισμένο Κλειστό Γυμναστήριο «Νικόλαος Γραμματικός» του Δήμου Σαλαμίνος, κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως της Δημάρχου Σαλαμίνος κ. Ισιδώρας Παπαθανασίου – Νάννου.

Φωτογραφίες: Μητρόπολη Μεγάρων & Σαλαμίνος

Ετικέτες: