Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 | 7:55

Δήμος Γλυφάδας: Παραχωρεί έκταση στην μητρόπολη για την ανέγερση Επισκοπείου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Ένα χρόνιο πρόβλημα, της έλλειψης στέγης για την Μητρόπολη Γλυφάδας, Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης και Ελληνικού φαίνεται να βρίσκει λύση.

Το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραχώρηση, δωρεάν, δημοτικού χώρου, προκειμένου, με δικά της έξοδα, η Μητρόπολη να ανεγείρει Επισκοπείο το οποίο θα στεγάζει τις υπηρεσίες της αλλά και θα υποστηρίζει και το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης.

Κατά την εισήγησή του ο Δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου είπε πως με την παραχώρηση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της Μητρόπολης το οποίο υφίσταται από την ημέρα της ίδρυσής της.

“Σήμερα”, είπε, “ικανοποιούμε μία ανάγκη της εκκλησίας μας γιατί είναι αυτονόητο πως η Μητρόπολή μας πρέπει να έχει έδρα στη Γλυφάδα”.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος περιέγραψε την υπό παραχώρηση ιδιοκτησία του δήμου, 1000 τ.μ. περίπου που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στη συμβολή με την Ζέππου, είπε πως κάποιες νομικές εκκρεμμότητες που υπήρχαν έχουν επιλυθεί και διευκρίνησε πως για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία γίνεται παραχώρηση της χρήσης (η οποία μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή) και όχι η ιδιοκτησία της.

“Αυτό”, είπε, “το κάνουμε με συγκεκριμένες προβλέψεις, όπως ορίζει ο νόμος και με συγκεκριμένες προδιαγραφές σ’ ότι αφορά στην ανοικοδόμηση και την κάλυψη”. “Ευελπιστούμε” είπε καταλήγοντας “πως σύντομα θα έχουμε και μια εμπεριστατωμένη μελέτη εκ μέρους της εκκλησίας.

Αντίθετοι Κόκκορης – Ταστάνης και Τάσος

Την αντίθεσή τους κατέγραψαν με τις τοποθετήσεις τους τόσο ο πρώην Δήμαρχος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Κόκκορης, όσο και ο επικεφαλής της παράταξης “Ανατροπή στη Γλυφάδα” Τάσος Ταστάνης.

Ο πρώην δήμαρχος Γλυφάδας τόνισε πως τη δημόσια και δημοτική περιουσία δεν μπορούμε να τη χειριζόμαστε σαν να να πρόκειται για ιδιωτική περιουσία και κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι δεν υπήρξε εκ μέρους της διοίκησης ενημέρωση των παρατάξεων για το συγκεκριμένο θέμα.

Χαρακτήρισε το θέμα της παραχώρησης του δημοτικού οικοπέδου στην εκκλησία ως υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης, ως κρυφό, προεκλογικό αρραβώνα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που καταλήγει σε γάμο και είπε πως ο νόμος λέει πως, για να παραχωρήσει ένα δημοτικό συμβούλιο δημόσια περιουσία πρέπει να υφίσταται έκτακτη ανάγκη, πράγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται.

Απορρίπτοντας την προτεινόμενη λύση της δημοτικής αρχής, πρόταξε τη στέγαση της Μητρόπολης στο οικοδομικό τετράγωνο, επί της οδού Γούναρη στην Άνω Γλυφάδα, όπου βρίσκεται το Σπίτι της Στοργής της Αρχιεπισκοπής, λέγοντας πως με ελάχιστες παρεμβάσεις θα μπορούσε να στεγαστεί εκεί και πως θα μπορούσαν να διευθετηθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και το Πατριαρχείο.

Τελειώνοντας κάλεσε τη δημοτική αρχή να αποσύρει το θέμα γιατί προάγει και προκαλεί ποινικές και αστικές ευθύνες και να ενημερωθούν πάραυτα οι δημοτικές παρατάξεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του κυρίου Ταστάνη ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά του για τον μεγάλο αριθμό των ιερωμένων που βρίσκονταν στο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα, τους προέτρεψε να έρχονται συχνά στις συνεδριάσεις του για να γνωρίζουν τα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες και την πόλη, εκφράζοντας παράλληλα το σεβασμό του στο ρόλο και στους αγώνες που έχει δώσει η εκκλησία στα χρόνια της κρίσης προκειμένου να κρατηθεί όρθια η κοινωνία.

“Για την παράταξή μας η δημόσια και δημοτική περιουσία” είπε ο κ. Ταστάνης “δεν παραχωρείται και δεν χαρίζεται σε ιδιώτες και φορείς, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Αξιοποιείται μόνο προς όφελος των δημοτών της Γλυφάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες”.

Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο καυτηρίασε το γεγονός ότι, όπως είπε, γι’ ακόμα μια φορά φέρνει ένα θέμα χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει τις παρατάξεις και αναρωτήθηκε γιατί η εκκλησία δεν αγοράζει αυτό το οικοπεδο και με τα χρήματα να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των 17 οικοπέδων που έχουν δεσμευθεί προς απαλλοτρίωση, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, οι ιδιοκτήτες τους ταλαιπωρούνται.

Συντασσόμενος ουσιαστικά με την πρόταση του πρώην Δημάρχου Κ. Κόκκορη, ζήτησε να αναβληθεί το θέμα προκειμένου αυτό να μελετηθεί εμπεριστατωμένα.

Υπέρ η Αθηνά Λυγνού

Χαρακτηρίζοντάς το ως πολύ ευαίσθητο θέμα η Αθηνά Λυγνού, χαιρέτησε την απόφαση του δημάρχου και βεβαίωσε πως η παράταξή της θα το ψηφίσει.

“Θα το ψηφίσουμε συνειδητά” είπε η κ. Λυγνού γιατί πρέπει να ενώσουμε τα χέρια μας δήμος, πολίτες και εκκλησία. Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι”. Φαντάζομαι, είπε η κυρία Λυγνού καταλήγοντας, πως στο συγκεκριμένο χώρο εκτός από τα διοικητικά της Μητρόπολης θα μπορούσε να στεγαστεί και κάποια κοινωνική δομή της εκκλησίας”.

Η παραχώρηση του οικοπέδου πέρασε κατά πλειοψηφία. Την πρόταση της διοίκησης καταψήφισαν οι παρατάξεις των Κ. Κόκκορη, Τ. Ταστάνη, Κ. Τάσσου και Στ. Δίβαρη ο οποίος ζήτησε νομική γνωμάτευση.

ΠΗΓΗ: vimaonline.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ