Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 0:26

Γ. Αμανατίδης: «Δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη η διευθέτηση του Ουκρανικού»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη να απονέμει το αυτοκέφαλο σε όποια Εκκλησία εκείνος κρίνει υπογράμμισε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στον Ρ/Σ Στο Κόκκινο.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το “κανονικό” δικαίωμα που έχει το οικουμενικό πατριαρχείο για τα ζητήματα αυτά. Εμείς σαν χώρα παρακολουθούμε αυτά τα ζητήματα, έχουν τις επιπτώσεις τους, αλλά δεν μπορούμε να μπούμε και δεν θέλουμε να μπούμε στα ζητήματα αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης.

Ο πρώην υφυπουργός διευκρίνισε, ακόμη, πως η σύγκρουση αυτή μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας δεν είναι σχίσμα καθώς δεν αφορά δογματικές διαφορές αλλά διοικητικές. «Η λέξη “σχίσμα” είναι αρκετά υπερβολική, είναι μία ρήξη, το οικουμενικό πατριαρχείο δεν έχει προχωρήσει σε κίνηση εναντίον του πατριαρχείου Μόσχας, υπάρχει μονομερής κίνηση», ανέφερε συγκεκριμένα.

Τόνισε, τέλος, ότι «αυτά τα ζητήματα λειτουργούν εκκλησιαστικά σε βάθος δεκαετιών και εκτονταετιών, όχι στον άμεσο πολιτικό χρόνο… Το ζήτημα δεν είναι τωρινό, θα πάμε πολλά χρόνια πίσω, στο 1680, όταν εκχωρήθηκε το δικαίωμα στον πατριάρχη Μόσχας να χειροτονεί τους μητροπολίτες Κιέβου και να μνημονεύεται το όνομα του οικουμενικού πατριάρχη».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ