Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 | 21:12

Γλυφάδας: “Ο όρος “Εκκλησία” ανήκει μόνο στην Εκκλησία του Χριστού. Οι άλλοι είναι Παπικοί και Προτεστάντες”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 25 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 6:30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας, τελέσθηκε ο Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου, με την παρουσία όλων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθους κόσμου.

Ομιλητής του Β’ Κατανυκτικού Εσπερινού ήταν ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος στην ομιλία του, κινήθηκε στην απάντηση δύο βασικών ερωτημάτων: α) Γιατί είμαι Ορθόδοξος; και β) Τι είναι Ορθοδοξία; Με πολύ θεολογικό αλλά και κατανοητό τρόπο, ο Μητροπολίτης, έκανε βασικές διευκρινήσεις ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας, για τον θησαυρό και τον πλούτο που λέγεται ορθή και μόνη αληθινή πίστη (Ορθοδοξία), αλλά και την ευθύνη που έχουν τα μέλη της, ώστε να αγωνίζονται να την διαφυλάττουν ανόθευτη.

Στο κύριο μέρος της ομιλίας του ο Ιεράρχης, τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο όρος “Εκκλησία” ανήκει μόνο στη γνήσια ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού, κανείς άλλος δεν δικαιούται να προσδιορίζεται με αυτό τον όρο, οι άλλοι είναι Παπικοί και Προτεστάντες, όχι όμως Εκκλησία. Επίσης επικαλέστηκε τις προφορικές πανεπιστημιακές παραδόσεις του αείμνηστου καθηγητού κυρού Καρμίρη, ο οποίος δίδασκε ότι η πηγή της πίστης μας είναι μόνο μία, η Ιερά Παράδοση, γιατί και η Αγία Γραφή είναι καταγραφή μέρους της Ιεράς Παραδόσεως.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, χρησιμοποίησε την γνωστή αλλά πολύ σημαντική ρύση του λόγιου Μοναχού της Μονής Στουδίου Ιωσήφ Βρυένιου: «Οὐκ ἀρνησόμεθά σε, φίλη Ὀρθοδοξία· οὐ ψευσόμεθά σου πατροπαράδοτον σέβας·ἐν σοὶ ἐγεννήθημεν, καὶ σοὶ ζῶμεν, καὶ ἐν σοὶ κοιμηθησόμεθα·εἰ δὲ καλέσει καιρός, καὶ μυριάκις ὑπὲρ σοῦ τεθνηξόμεθα», την οποία παρέθεσε και σε μετάφραση και παρότρυνε το Εκκλησίασμα, να μιμηθούν αυτά τα λόγια και ευχήθηκε να έχουμε όλοι καλό υπόλοιπο αγώνα στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Στη συνέχεια οι Κληρικοί και οι λαϊκοί έλαβαν την ευχή του Ποιμενάρχου και από ένα έντυπο με τίτλο : «Θλιβερές διαπιστώσεις από το Πάσχα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ