Ελλάδα

Βυζαντινές χορωδίες από όλη την Ελλάδα ένωσαν τις φωνές τους στη Θεσσαλονίκη

Με ιδιαίτερη κατάνυξη πραγματοποιήθηκε την Δ’ Κυριακή των Νηστειών στον Ιερό Ναό του Αγίου Προφήτου Ηλιού Πυλαίας Θεσσαλονίκης το όγδοο Συμπόσιο Βυζαντινών Χορωδιών με τίτλο «Τον δι’ ημάς Σταυρωθέντα, δεύτε πάντες υμνήσωμεν».

Στην επιτυχημένη αυτή διοργάνωση, στην οποία τα παρελθόντα έτη έχουν λάβει μέρος βυζαντινές χορωδίες από πολλά μέρη της Ελλάδος, εφέτος συμμετείχαν:

α) Η βυζαντινή χορωδία ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως κ. Γεωργίου Δροσάκη,
β) Η παιδική χορωδία της Ακαδημίας Μουσικής «Ειρμός» υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Σπυρίδωνος Ασπιώτη,
γ) Η βυζαντινή χορωδία του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του λαμπαδαρίου κ. Αλεξάνδρου Δασκαλάκη και
δ) Η βυζαντινή χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Προφήτου Ηλιού Πυλαίας «Ηλίας ο Θεσβίτης» υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Χριστοδούλου.

Η εφετινή διοργάνωση αφιερώθηκε στον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο επ’ ευκαιρίας της συμπληρώσεως πενήντα χρόνων ιερατικής διακονίας, σαράντα χρόνων αρχιερατίας και δέκα χρόνων στο πηδάλιο της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος, ο οποίος μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον πνευματικό του πατέρα και προκάτοχό του στο θρόνο της Αλεξανδρουπόλεως.

Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως, τα παιδιά των κατηχητικών συνάξεως της ενορίας του Αγίου Προφήτου Ηλιού Πυλαίας διάβασαν κείμενα με βιογραφικά στοιχεία και αποσπάσματα από λόγους του Παναγιωτάτου, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το πολυσχιδές έργο του.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμ. Δημήτριο Τζιαφά και τους συνεργάτες του, κληρικούς και λαϊκούς, για την τιμητική εκδήλωση προς το πρόσωπο του, ενώ τα παιδιά της ενορίας του προσέφεραν λουλούδια και ένα επιγονάτιο με τον Προφήτη Ηλία.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Ο Θεσπιών Συμεών για πρώτη φορά ως Επίσκοπος στην ενορία στη Θεσσαλονίκη

Γιώργος Δ. Φερδής

Στις εκδηλώσεις της Εστίας Θεολόγων Χάλκης ο μητροπολίτης Βρυούλων

Γραφείο Ρεπορτάζ

Ε’ ενημερωτική ημερίδα στελεχών Τύπου στην Θεσσαλονίκη

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Το μεγάλο «όπλο» στα χέρια των Χριστιανών είναι η προσευχή του ενός για τον άλλον»

Εκκλησία της Ελλάδος

Άνθιμος: «Μια τέτοια συμφωνία είναι εθνική αυτοκτονία»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Άνθιμος: Στενά δεμένη η Θεσσαλονίκη με τον άγιο Δημήτριο (ΒΙΝΤΕΟ)

Σοφία Καρεκλά