Με την ευλογία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, ο μητροπολίτης Βρυούλων Παντελεήμων ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη.

Στην ομιλία του, ο μητροπολίτης Βρυούλων τόνισε ότι οι γιορτές των αγίων αποτελούν βασικούς σταθμούς στη ζωή της Εκκλησίας. Μίλησε για το δέος που τους περιβάλλει και την πεποίθηση που έχουν οι Χριστιανοί ότι δεν μπορούν να τους φθάσουν.

“Στη σκέψη μας τους έχουμε μακρινούς και απλησίαστους. Μας ελκύει, όμως, η ζωή τους, η πίστη τους, η υπομονή τους, το αγωνιστικό φρόνημα και κυρίως η αγάπη τους στον Θεό και τον άνθρωπο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελεήμων.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι “εκείνο που ισχύει σε όλους τους αγίους είναι ότι όλοι τους υπέταξαν όλη την θέληση τους στον Χριστό. Αυτό που συνθέτει την αγιότητα είναι η αγάπη στον Θεό και στον άνθρωπο και ο αγώνας για την τελειότητα”.

Ο μητροπολίτης Βρυούλων εξήγησε ότι “άγιος δεν μπορεί να είναι ούτε ο ευσεβοφανής, ούτε ο αυτοτιτλοφορούμενος, ούτε ο αναμάρτητος που κινείται μέσα σε έναν χώρο που δεν απέχει από την δαιμονική υπερηφάνεια. Άγιος είναι αυτός που η καρδιά του είναι γεμάτη αγάπη στον Θεό που επεκτείνεται στον άνθρωπο, ανεξάρτητα με το τι είναι αυτός, φίλος ή εχθρός, ομοεθνής ή όχι, ομόπιστος ή άπιστος, γνωστός ή  άγνωστος”.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως “η αγιότητα θέλει αγώνα πνευματικό, αντοχή, θέληση, υπομονή και επιμονή, προσευχή, μυστηριακή ζωή και, προ πάντων, ταπεινοφροσύνη”. “Όλα αυτά τα στοιχεία είχε ο σήμερα τιμώμενος από την Εκκλησία μας άγιος Μηνάς. Πέρασε με την άσκηση και την υπομονή στην μετάνοια και την καθαρότητα και απο την καθαρότητα στην ταπείνωση”, είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τον λόγο του, ο κ. Παντελεήμων τόνισε πως “είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι χωρίς αγιασμό “Ουδείς όψεται τον Κύριο”. Χωρίς αγιασμό, παράδεισος δεν ανοίγει”.

Φωτογραφίες: Δημοσθένης Τσαβδαρίδης

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: