Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 | 21:24

Βραδιά αφιέρωμα στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της ΜτΧΕ Θρασύβουλο Στανίτσα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Αφιερωμένη στον μεγάλο Κωνσταντινοπολίτη Άρχοντα Πρωτοψάλτη της ΜτΧΕ Θρασύβουλο Στανίτσα, ήταν η αποψινή βραδιά στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς. 

Μια μουσική εκδήλωση μνήμης καθώς συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από τότε που αυτό ο ογκόλιθος της Βυζαντινής Μουσικής αναχώρησε από τα επίγεια, όμως, ποτέ δεν έφυγε από εδώ.

Το όνομα του Θρασύβουλου Στανίτσα αποτελεί και θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στις ψαλτικές συνάξεις, στα αναλόγια, στις εκδηλώσεις αλλά και σημείο συζήτησης ανάμεσα στους ψάλτες που είτε τον έζησαν, είτε δεν τον γνώρισαν ποτέ και απλά άκουσαν μια κασέτα του.

Την προσφορά του Θρασύβουλου Στανίτσα τίμησαν στην αποψινή εκδήλωση η χορωδία του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, υπό τη χοραρχία του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μ.τ.Χ.Ε κ. Δημοσθένους Παϊκόπουλου και η χορωδία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κ. Γρηγορίου Ζάρκου.

Οι δύο χοροί παρουσίασαν ύμνους όπως εψάλλοντο από τον Στανίτσα, ενώ παρουσιάστηκαν και δύο εισηγήσεις για τη ζωή και την προσφορά του Άρχοντος Θρασυβούλου Στανίτσα, από τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Χαλανδρίου- Βριλησσίων κ. Νικόλαο Γιάννου, μαθητού του Θρασυβούλου Στανίτσα και τον Μουσικολογιωτατο κ. Χαράλαμπο Σιούφα, Αντιπρόεδρο του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Γιάννου “ο Θρασύβουλος Στανίτσας δεν έχασε ποτέ τον τίτλο του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της ΜτΧΕ, καθώς δεν παραιτήθηκε από το Πατριαρχείο αλλά εκδιώχθηκε από τις τουρκικές αρχές”.

Τους ύμνους προλόγισε ο αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ψωίνος, τον μητροπολίτη Πειραιώς εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως αρχιμανδρίτης Νήφων Καπογιάννης.

Χαρακτηριστική η παρουσία πολλών νέων ιεροψαλτών και στους δύο χορούς, γεγονός που αποδεικνύει πως η Βυζαντινή Μουσική δεν είναι μια νεκρή τέχνη, αλλά μια ζωντανή παράδοση που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ