Την στηριξη της Ρωσικής Εκκλησίας προς την Εκκλησία της Σερβίας τόνισε ακόμα μια φορά ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, σχετικά με τη σύλληψη του Επίσκοπου Μπουντιμίλα Ιωαννικίου και επτά ιερέων στο Μαυροβούνιο.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μιλώντας στη RIA Novosti είπε ότι “Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συγκλονίζεται βαθιά από τη πληροφορία της σύλληψης και της τριήμερης κράτησης του Επίσκοπου Μπουντιμίλα Ιωαννικίου και επτά ιερέων από την αστυνομία του Μαυροβουνίου, καθώς και για την επαίσχυντη στάση απέναντι στους ορθόδοξους κληρικούς.

Ο κ. Ιλαρίων υποστηρίζει το αίτημα της Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για απελευθέρωση των συλληφθέντων το συντομότερο δυνατό, καθώς και την έκκληση για εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των αρχών του Μαυροβουνίου και των ιεραρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα αυτή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “Μόνο ένας τέτοιος διάλογος μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ειρήνης και της αρμονίας στην κοινωνία, η οποία έχει διαταραχθεί από μια ολόκληρη σειρά εκδηλώσεων εχθρικών σχέσεων προς τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Να θυμίσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας έχει ζητήσει την άμεση αποφυλάκιση των συλληφθέντων και παράλληλα κάλεσε τις αρχές του Μαυροβουνίου να σταματήσουν να διώκουν την Εκκλησία και να αρχίσουν να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κανόνες του πολιτισμού και της ελεύθερης ομολογίας της πίστης, που αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα του ατόμου.

Ταυτόχρονα, εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στο Μαυροβούνιο και ελπίζει ότι ο σερβικός λαός, όπως και πριν, θα ενεργήσει ειρηνικά και δεν θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις των αρχών που επιδιώκουν μια σύγκρουση, για να κατηγορήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους πιστούς.

Ετικέτες: