Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 | 10:10

Βολοκολάμσκ: “Ελπίζουμε ότι η συνάντηση στο Αμμάν θα αποτελέσει απαρχή και για άλλες παρόμοιες συναντήσεις”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την ελπίδα ότι η επικείμενη συνάντηση στο Αμμάν θα αποτελέσει απαρχή και για άλλες παρόμοιες συναντήσεις μεταξύ των ορθοδόξων Εκκλησιών, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο RIA Novosti.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και δεξί χέρι του Πατριάρχη Κυρίλλου, μιλώντας στο ρωσικό μέσο τόνισε ότι η συνάντηση προκαθημένων, που θα πραγματοποίηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και αποτελεί μια αδελφική συνάντηση και όχι μια Πανορθόδοξη Διάσκεψη, θα διεξαχθεί κατόπιν πρωτοβουλίας του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου.

Ο κ. Ιλαρίωνας υπογράμμισε ότι σκοπός της δεδομένης συνάντησης, είναι η συζήτηση του ζητήματος διαφυλάξεως της εκκλησιαστικής ενότητας καθώς αυτή τη στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος βαθέος διχασμού εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μόνον μέσω τίμιου και αδελφικού διαλόγου και με κοινές προσπάθειες όλων των γενικής αναγνώρισης αυτοκέφαλων Εκκλησιών θα ξεπεραστεί ο διχασμός και η διαίρεση. Ελπίζουμε ότι η επικείμενη συνάντηση θα αποτελέσει σπουδαίο σταθμό προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπογράμμισε ότι “Η Ρωσική Εκκλησία ούτε ανέλαβε την πρωτοβουλία, ούτε τυγχάνει οργανωτής τής εν λόγω εκδηλώσεως, γι᾽ αυτό δεν διαθέτουμε ακριβή στοιχεία περί του αριθμού και της συνθέσεως των συμμετεχόντων.

Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι ήταν ολοφάνερη εξαρχής η πολιτική επέμβαση στη διαδικασία δημιουργίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας καθώς και στην επακολουθήσασα αναγνώριση των λεγομένων σχισματικών από τις Εκκλησίες Ελλάδος και Αλεξανδρείας έγινε με εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων.

Όπως τονίζει χαραρκτηριστικά “Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι Προκαθήμενοι δέχθηκαν πιέσεις και ως προς το ζήτημα της συναντήσεως στο Αμμάν. Σε κάθε περίπτωση δυσκολεύεται κανείς να ερμηνεύσει κάπως διαφορετικά την άρνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών να συμμετάσχει στην εν λόγω εκδήλωση, για την οποία έκανε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών.”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ