“Χωρίς Χριστό χτίζουμε ένα χάρτινο πύργο, που καταρρέει και μας θάβει κάτω από τα ερείπιά του. Η Εκκλησία η Ορθόδοξη υπήρξε πάντοτε αυτή, που διατήρησε τον συνεκτικό ιστό της Πατρίδος μας “κι όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και πού πηγαίνει”!

Με το στίχο του τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου, ο Μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων έδωσε το μήνυμα της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης από τον φερώνυμο ναό στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Ο κ. Παντελεήμων που χοροστάτησε κατά τον μεθέορτο Εσπερινό του Ι. Ναού Αγ. Κωνσταντίνου Πειραιώς αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μεγάλου Κωνσταντίνου τονίζοντας ότι “ο Άγιος Κωνσταντίνος με το διορατικό του χάρισμα, που έχουν όλες οι μεγάλες προσωπικότητες, διέβλεψε ότι η νέα θρησκεία του Χριστού, η Εκκλησία και τα διδάγματά της ήταν η μόνη δύναμη,που θα μπορούσε να ανανεώσει και στηρίξει την Αυτοκρατορία. Και πράγματι η Αυτοκρατορία η Βυζαντινή, που ξεκίνησε με τον Αγ. Κωνσταντίνο,που μετέφερε από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη την πρωτεύουσα του κράτους, μεγαλούργησε και ακτινοβόλησε πολιτισμό για χίλια χρόνια!”

Εν συνεχεία από μία φράση του Εθνικού μας ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρηγόπουλου, που τονίζει ότι ο Ελληνισμός σώθηκε και μεγαλούργησε “δια της μετά του Χριστιανισμού συμμαχίας”, ο κ. Παντελεήμων άφησε αιχμές για όσους επιθυμούν να αποχρωματίσουν και να αποϊεροποιήσουν την Ελλάδα, λέγοντας “Ας το έχουμε αυτό υπ’ όψην όλοι και κυρίως αυτοί που κρατούν τις τύχες της Ελλάδος, αλλά και εμείς, που εκλέγουμε όσους κρατούν και κατευθύνουν τις τύχες της Πατρίδος μας”.

Τέλος υπογράμμισε πως “είναι λάθος να ταυτίζουμε την Εκκλησία με την συντήρηση, τον φανατισμό και τον φονταμενταλισμό. Το μήνυμα του Χριστού είναι: “ιδού γέγονε καινά τα πάντα”!(Β Κοριν. ε, 17 ). Αυτό δεν σημαίνει,βεβαίως, ότι κάθε παλαιό είναι απορριπτέο και κάθε νέο οπωσδήποτε καλό. Κριτήριο αξιολογήσεως δεν είναι ο χρόνος,αλλά η ταύτιση με το θέλημα του Θεού.

Κατέληξε λέγοντας ότι “Η Εκκλησία η Ορθόδοξη,επίσης, δεν ταυτίζεται με κανένα έθνος. Είναι υπερεθνική. Όμως τονίζει και καλλιεργεί και προβάλλει τα αυθεντικά και γόνιμα γνωρίσματα κάθε έθνους. Και οδηγεί τους λαούς στην πραγματική ευημερία και πρόοδο. Βέβαια προσβλέπει πάντοτε στην Βασιλεία του Θεού. Στα έσχατα. Όμως ισχύει και η παλαιά προφητεία : “εάν θέλητε και εισακούσητέ μου τα αγαθά της γης φάγεσθε” (Ησαΐας 1,19). Αυτό είναι και το μήνυμα του Αγίου Κωνσταντίνου ! Θα το ακούσουμε όμως ;

Ετικέτες: