Δε, 15/07/24 | 6:20

Βηθανία: Στη μονή της “Προϋπάντησης”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | ΖΑΧΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ Βηθανία, στα αραμαϊκά «Μπεθ Ανία», δηλαδή σπίτι της φτώχειας. Ο τόπος καταγωγής του στενού φίλου του Χριστού Λάζαρου και των αδελφών του Μάρθας και Μαρίας. Μια αραβική κωμόπολη, σήμερα, κοντά στην πόλη των Ιεροσολύμων, «ἦν δὲ ἡ Βηθανία ἐγγὺς τῶν Ἱεροσολύμων ὡς ἀπὸ σταδίων δεκαπέντε» (Ιω. ια’, στ. 18).

«Η οὖν Μάρθα ὡς ἤκουσεν ὅτι ὁ Ἰησοῦς ἔρχεται, ὑπήντησεν αὐτῷ» και «οὔπω δὲ ἐληλύθει ὁ Ἰησοῦς εἰς τὴν κώμην, ἀλλ᾿ ἦν ἐν τῷ τόπῳ ὅπου ὑπήντησεν αὐτῷ ἡ Μάρθα» αναφέρει ο ευαγγελιστής Ιωάννης στο 11ο κεφάλαιο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο της συνάντησης του Ιησού με τις αδελφές του Λαζάρου βρίσκεται σήμερα ελληνορθόδοξο μοναστήρι αφιερωμένο σε αυτές το οποίο αποκαλείται αλλιώς και μονή της «Προϋπάντησης».

Η φιλόξενη ηγουμένη μας υποδέχεται και μας οδηγεί στο καθολικό της μονής όπου θα προσκυνήσουμε έναν βράχο. Τον βράχο όπου κάθισε ο Ιησούς όταν έφτασε στα όρια της πόλης. Εκεί όπου η Μαρία έπεσε στα πόδια Του και εξέφρασε τον ανθρώπινο πόνο της για τον χαμό του αδελφού της «ἡ οὖν Μαρία ὡς ἦλθεν ὅπου ἦν ὁ Ἰησοῦς, ἰδοῦσα αὐτὸν ἔπεσε αὐτοῦ εἰς τοὺς πόδας λέγουσα αὐτῷ· Κύριε, εἰ ἦς ὧδε, οὐκ ἂν ἀπέθανέ μου ὁ ἀδελφός» (Ιω. ια’, 32).

Κάθε χρόνο, το Σάββατο του Λαζάρου τελείται στη μονή πανηγυρική θ. Λειτουργία από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ενώ ακολουθεί λιτάνευση του λειψάνου του αγίου Λαζάρου μέχρι τον τάφο του.

Η Ανάσταση του τετραήμερου Λάζαρου αποτελεί το ορόσημο για την είσοδό μας στη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και προτύπωση της κοινής Ανάστασης του Χριστού αλλά και του ανθρώπινου γένος, όπως και ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν αναφέρει “το Σάββατο του Λαζάρου είναι το προοίμιο και του Σταυρού, σαν τη μέγιστη θυσία της αγάπης, και της Ανάστασης, σαν τον τελικό θρίαμβο της αγάπης”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ