Κυριακή 28 Μαΐου 2023 | 16:22

Βασίλειος Καραπαλίκης: ο ιερέας που εκτελέστηκε την ώρα που λειτουργούσε

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Στις 21 Ιουνίου 1902, στο χωριό Χιλιόδεντρο Καστοριάς, ο ιερέας Βασίλειος Καραπαλίκης μαρτύρησε από τους Τούρκους με πέλεκυ, την ώρα που τελούσε ακολουθία στον Ναό του χωριού, στις 21 Ιουνίου 1902. Τα οστά του μάρτυρος ιερέως φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου Χιλιοδέντρου και σύμφωνα με μαρτυρίες αναδίδουν έντονη ευωδία.

Ο μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ σεβόμενος τη μνήμη του μακαριστού ιερέως τελεί κατ’ έτος την ημέρα αυτή Θεία Λειτουργία στο ναό όπου βρίσκονται τα λείψανα του νέου αυτού ιερομάρτυρος.

Ο κ. Σεραφείμ είχε από καιρό προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποσταλεί ο σχετικός φάκελος στην Ιερά Σύνοδο με τους υπολοίπους νεομάρτυρες της ΄περιφερείας του, προκειμένου να εξεταστεί από την επιτροπή δογματικών και νομοκανονικών ζητημάτων, από την Ιερά Σύνοδο και από εκεί να σταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκειμένου να τον εγκρίνει και να προχωρήσει στην επίσημη αναγραφή των αγίων ναρτύρων στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας.

Σήμερα η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην πρώτη της συνεδρία για τη νέα συνοδική περίοδο, αποφάσισε την αναγραφή στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μαρτύρων καταγόμενων στην πλειοψηφία τους από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς. Ένας εκ των νέων αγίων μαρτύρων είναι και ο ιερέας Βασίλειος Καλαπαλίκης, εφημέριος Χιλοδεντρίου Καστοριάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ