«Πληγή στο σώμα της Ορθοδοξίας» αλλά και τον «μεγαλύτερο κίνδυνο»  χαρακτήρισε τον εθνοφυλετισμό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Πρώτα είμαστε ορθόδοξοι και μετά Ελληνες, Ρωσοι, Βούλγαροι, Ουκρανοί και οτιδήποτε άλλο» δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας, επισημαίνοντας με νόημα πως «Ο εθνοφυλετισμός ξαναζωντάνεψε μετά την πτώση του Κομμουνισμού και μπήκε στη ζωή των Εκκλησιών».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του τόνισε την ανάγκη σεβασμού των παραδόσεων «για να έχουμε στέρεο έδαφος» όπως είπε χαρακτηριστικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης.

«Έχουμε καθήκον εμείς οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε η καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων να είναι μέσα στο πλαίσιο της διδασκαλίας του Ευαγγελίου και να μην αποκοπούμε από τις ρίζες μας, να μην ξεχνούμε ότι στα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι ο Χριστιανισμός» είπε χαρακτηριστικά.

Η ΑΓΙΑΣΟΦΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

Μιλώντας στον δημοσιογράφο από την Αυστραλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Η Αγιασοφιά ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα» σημείωσε με νόημα υπογραμμίζοντας πως «για εμάς πάντα είναι χριστιανικός ναός με ιστορία, παράδοση και δόξα» για να καταλήξει λέγοντας πως «θέλουμε να μείνει όπως σήμερα μουσείο ώστε να το θαυμάζουν οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ίμβρο την οποία όπως είπε προσπαθεί να επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία. «Μόνο που αναπνέω τον αέρα της Ίμβρου ανανεώνομαι, γίνομαι πάλι παιδί…» δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και σε θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας όπως είναι οι επιστημονικές ανακαλύψεις αλλά και τα fake news.

«Εμείς θέλουμε όλα να γίνουν με μέτρο… πάν μετρο άριστο» είπε ο Πατριάρχης σημειώνοντας πως περιπτώσεις όπως η κλωνοποίηση του προβάτου Dolly είναι «Κατάχρηση της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Ο Πατριάρχης που είχε θέσει υπό την αιγίδα του πρόσφατα το επιστημονικό συνέδριο που είχε συνδιοργανώσει το orthodoxia.info για τα Fake news στον χώρο της Εκκλησίας αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα αυτό τονίζοντας ότι «Είναι αμαρτία να παραπλανούμε τους ανθρώπους με ψευδείς ειδήσεις».

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: