Κωνσταντινούπολη

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Ξέραμε οτι θα στεναχωρηθεί η Μόσχα αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς

ORTHODOXIA.INFO – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ | Ανδρέας Λουδάρος – Γιώργος Φερδής Την πεποίθηση πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει το σωστό και πως στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας Εκκλησίας ώστε να καταργηθούν de facto τα σχίσματα στην Ουκρανία εξέφρασε χθες το βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μιλώντας χθες το βράδυ σε προσκυνητές και επισήμους που βρίσκονται στο Φανάρι στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης του Αποστόλου Ανδρέα, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ξεκαθάρισε πως «Εμείς ως Οικουμενικό Πατριαρχείο πιστεύουμε ότι κάνουμε το σωστό. Είναι δικαίωμα των Ουκρανών Ορθοδόξων να έχουν κι αυτοί την Αυτοκέφαλη ανεξάρτητη Εκκλησία τους. Όπως απέκτησαν την δική τους αυτοκέφαλη Εκκλησία όλοι οι λαοί των Βαλκανίων με πρώτη την Ελλάδα».

Μάλιστα είπε με νόημα πως «Το ξέραμε ότι θα εστεναχωρείτω η αδερφή Εκκλησία της Ρωσίας αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά» εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα πως «…από πλευράς Μόσχας θα επιδειχθεί κατανόηση».

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός πως παρά το ότι οι τόνοι από πλευράς Εκκλησίας της Ρωσίας είναι αρκετά ανεβασμένοι το τελευταίο διάστημα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάθε φορά που μιλούσε για την Ρωσία χρησιμοποιούσε εξαιρετικά φιλικά επίθετα ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως όπως και το 1999 ούτε τώρα το Πατριαρχείο σκοπεύει να «επιστρέψει» την διακοπή Κοινωνίας υπενθυμίζοντας μάλιστα πως «Δύναμη μας είναι η ενότητα της Πίστης και το κοινό Ποτήριο».

«Η Εκκλησία της Ρωσίας, μεγάλη Εκκλησία, αγαπητή Εκκλησία παρά τα προβλήματα, δεν πήρε το Αυτοκέφαλο από την Κωνσταντινούπολη το 16ο αιώνα; Γιατί εκείνη είχε το δικαίωμα. Και το πήρε και λίγο ανορθόδοξα (…) Τέλος πάντων, εδόθη χαλάλι σας, δικαίωμα σας, αλλά να αναγνωρίζετε και το ίδιο δικαίωμα και σε άλλους λαούς» είπε με νόημα.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Οικουμενικός Πατριάρχης: Αναφαίρετο δικαίωμά μας η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Εφυγε από το Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής – Δεν έγιναν ανακοινώσεις

Ανδρέας Λουδάρος

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη αυτήν την ώρα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Ανδρέας Λουδάρος

ΒΙΝΤΕΟ: Η «Πορεία των Ζώντων» με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ανδρέας Λουδάρος

Για πρώτη φορά Οικουμενικός Πατριάρχης επικεφαλής της «Πορείας των Ζώντων»

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Μόσχας: «Tο σενάριο της ουκρανικής «αυτοκεφαλίας» ίσως επαναληφθεί στα Σκόπια»

Γραφείο Ρεπορτάζ