“Δίχως τον Χριστό ο άνθρωπος είναι κενός ελπίδας, ενώ με τον Χριστό ο ασθενής ενισχύεται, ενδυναμώνεται, αναπτερώνεται – και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Ορθόδοξος Εκκλησία πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση του σωματικού και ψυχικού πόνου” τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας που τέλεσε τα εγκαίνια της Μονάδας, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, επεσήμανε ότι «η χριστιανική πίστις και η Ορθόδοξος Εκκλησία αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο επί του οποίου ιδρύθηκαν τα πρώτα νοσοκομεία στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Ο κ. Βαρθολομαίος είπε πως «Είναι εύκολο να θεολογεί κάποιος για τον πόνο και την ασθένεια όταν ο ίδιος δεν υποφέρει. Όμως αν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις στη ζωή μας, τότε βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης», υπογραμμίζοντας ότι «ένας άνθρωπος που είναι αφοσιωμένος στο Θεό, που τον δοξάζει, τον πόνο τον αντιλαμβάνεται ως μία ευεργεσία του Θεού, οπότε και πλημμυρίζει από μία πνευματική αγαλλίαση»