Κριτική στην κοσμική πρακτική της επί χρήμασι φιλανθρωπίας άσκησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την μονή Παντοκράτορος στο Άγιο Όρος. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξήρε το έργο της μοναστικής αδελφότητας των παντοκρατορινών μοναχών.

Με αφορμή την κριτική που ασκείται από τους κοσμικούς στον τρόπο ζωής των μοναχών ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι μπορεί στις συνειδήσεις των κοσμικών η ζωή των μοναχών να χαρακτηρίζεται ως ραστώνη και ραθυμία και αποφυγή των ευθυνών, η πραγματικότητα είναι πως το να είναι αληθινός και γνήσιος μοναχός αποτελεί δύσκολοκατόρθωτο έργο. «Μοναχός σημαίνει αυταπάρνηση, μοναχός σημαίνει άρση σταυρού. Απάρνηση του εγωϊσμού» υπογράμμισε ο Πατριάρχης σημειώνοντας στη συνέχεια ότι «η ζωή του μοναχού διαθέτει τη γοητεία της ησυχίας τη χαρά της ελπίδας, την ελπίδα της αιωνιότητας».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με αφορμή τη μοναστική ζωή την αντιπαρέβαλε με την σύγχρονη κοσμική τάση της ανάδειξης του ατομισμού και όχι του ανθρώπινου συναισθήματος. «Ο κόσμος διώκει το πρόσωπο και αναδεικνύει το άτομο, που έμαθε να αγαπά μόνο με συμφέρον με αντάλλαγμα. Που ιδρύει ΜΚΟ για τη φιλανθρωπία και εν τούτοις δεν χαρίζει μια καλημέρα ή μια μερίδα τροφής στον πλησίον. Χριστιανός άνευ ανιδιοτελούς αγάπης προς τον πλησίον δεν νοείται» τόνισε με νόημα ο κ.Βαρθολομαίος.

Εξήρε το έργο των παντοκρατορινών μοναχών και τους συνεχάρη για το ανακαινιστικό έργο και για το υγιές εκκλησιολογικό φρόνημα τους που ξεχωρίζει μέσα στην αθωνική μοναστική πολιτεία. Ο ηγούμενος Γαβριήλ Παντοκρατορινός προσφωνώντας τον Πατριάρχη τόνισε ότι «Δεν φοβούμεθα όσους παντοιοτρόπως βάλλουν την μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Χαιρόμεθα εν τω σταυρώ ημών».

Οι Παντοκρατορινοί πατέρες δώρισαν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο μια εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα και ωμοφόριο. Η μονή Παντοκράτορος, ήταν ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού του Οικουμενικού Πατριάρχη στο «περιβόλι της Παναγιάς». Η μοναστική αδελφότητα υπό τον ηγούμενο Γαβριήλ επιφύλαξε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στον προκαθήμενο της ορθοδοξίας. Ο Πατριάρχης προεξήρχε στην πανηγυρική δοξολογία και προσκύνησε την εικόνα της Παναγιάς Γερόντισσας, τη μόνη ολόσωμη εικόνα της Παναγίας. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην επίσκεψή του στη Μονή Παντοκράτορος συνοδευόταν από τον αναπληρωτή Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου.

Φωτογραφίες: Αριστείδης Βικέτος

Ετικέτες: