Την άρνηση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας από την Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, στον real FM.

Σχολιάζοντας την πρόθεση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι “κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σίγουρα σε μία αντίδραση από την ελληνική πλευρά, η οποία θα είχε σχέση με τη διεθνοποίηση της κατάστασης αυτής. Δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή την αλλαγή αυτή του μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς και να αποκτήσει πάλι τα οθωμανικά χαρακτηριστικά τα οποία έχει απολέσει από τη στιγμή κιόλας που ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, ο Κεμάλ Ατατούρκ, αποφάσισε να στερήσει από αυτό το μνημείο τον θρησκευτικό του χαρακτήρα”.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε, επίσης, στη δήλωσή του στην κυριακάτικη Realnews, λέγοντας ότι “οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από την Τουρκία θα συνιστά προσβολή και πρόκληση απέναντι και στη διεθνή κοινότητα”.

Τέλος, σχετικά με τα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τη στήριξη στο πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου, επισημαίνοντας ότι “ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει καταφέρει να έχει διεθνή ακτινοβολία. Είναι ένας θρησκευτικόε ηγέτης με ανοιχτή επαφή και επικοινωνία με παγκόσμιους ηγέτες”.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: