Την πεποίθησή του ότι η ιστορία θα ονομάσει “Πάνυ” (Μέγα) τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος.

Αυτό δήλωσε σήμερα, που η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου αποστόλου
Βαρθολομαίου, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έκανε παράλληλα λόγο για μια ξεχωριστή και χαρισματική προσωπικότητα, που κοσμεί τον Οικουμενικό Θρόνο τα σχεδόν 30 χρόνια της Πατριαρχίας του, καθώς εποίησε και εδίδαξε ακριβώς όπως ορίζει το Ευαγγέλιο.

Εστιάζοντας, μάλιστα, στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, όπου ακούστηκε η φράση
“ος δ’ αν ποιήση και διδάξη, ούτος μέγας κληθήσεται εν τη βασιλεία των ουρανών”, ο
Αρχιεπίσκοπος εκτίμησε ότι αυτό “ταιριάζει απόλυτα στη μεγάλη φυσιογνωμία που
στολίζει τον Οικουμενικό μας Θρόνο, στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη. Εδίδαξε, όχι τόσο με τα λόγια του, όσο με τη ζωή του”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, την οποία τέλεσε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος υπενθύμισε πως ο Πατριάρχης ως θεσμός αποτελεί διαχρονικά για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ένα σύμβολο.

“Παλιά, οι πρόγονοί μας, όταν μιλούσαν για τον Πατριάρχη ήταν σα να μιλούν για τη
σημαία. Όπως σέβονταν τη σημαία του Γένους μας, που είχε επάνω τον σταυρό, κατά τον ίδιο τρόπο σέβονταν και τον Πατριάρχη μας”. Επισήμανε πως “όλος αυτός ο σεβασμός των αιώνων, που πέρασε μέσα στο DNA του Ρωμιού, έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερος, γιατί αυτός ο Πατριάρχης, με τον οποίο ο Θεός έχει ευλογήσει όλη την Ορθοδοξία και όλη την ανθρωπότητα, είναι μια πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα, είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος”.

Τέλος, παρότρυνε τους πιστούς να προσεύχονται για τον Οικουμενικό Πατριάρχη όπως προσεύχονται για τον πατέρα τους, γιατί, όπως σημείωσε, “πραγματικά ο άνθρωπος αυτός φέρει στους ώμους του όλο το βάρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας”.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: