Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών και με ξεχωριστή ευλάβεια τελέστηκε ο κατανυκτικός Εσπερινός της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιερώνυμο Νικολόπουλο, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη «Κυνηγού» (λεωφ. Βουλιαγμένης) και Α΄ Γραμματέα – Πρακτικογράφο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: «Παναγία: η ανατροπή».

Ο ομιλητής, ο οποίος διακρίνεται για το σύγχρονο θεολογικό του λόγο, αναφέρθηκε στο προπατορικό αμάρτημα, το οποίο αποτελεί προσβολή του ανθρώπου προς τον άνθρωπο και όχι προσβολή του ανθρώπου προς τον Θεό. Επισήμανε ότι όταν μιλάμε για την Παναγία, η Εκκλησία χαίρεται για το γεγονός ότι Εκείνη έκανε ό,τι δε μπορέσαμε να κάνουμε εμείς. Ανέστρεψε την πορεία της Εύας προς την πτώση. Έφερε τη μεγάλη ανατροπή με την ενότητα του ανθρωπίνου γένους, του άνδρα και της γυναίκας επιτελώντας το θέλημα του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου. Τόνισε επίσης ότι η Κυρία Θεοτόκος υπερβαίνει τους μάρτυρες, παρόλο που δε μαρτύρησε. Αψήφησε την αυστηρότητα του μωσαϊκού νόμου, καθώς το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η επιτέλεση του θελήματος του Θεού. Και είπε ένα ολοκάρδιο ΝΑΙ στο σχέδιο της ενανθρωπήσεως του Θεού, απαλλάσσοντάς μας από το προπατορικό αμάρτημα.

Ευχήθηκε τέλος στην εβδομάδα που θα διέλθουμε να κυριαρχήσει η πνευματική ησυχία και η κατάνυξη.

Εκ του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: