Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 | 5:36

Αρχιμανδρίτης προσφεύγει στον Εισαγγελέα κατά Δημοτικού Συμβουλίου εν όψει εκλογής του μητροπολίτη Μάνης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με μια ενέργεια που σίγουρα δεν θα μείνει αναπάντητη, ένας αρχιμανδρίτης προσφεύγει στην Δικαιοσύνη εναντίον της Δημοτικής Αρχής του τόπου, κατηγορώντας την για αναρμόδια υπόδειξη υποψηφίου μητροπολίτη προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο αρχιμανδρίτης Ιλαρίων Σιώκος, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Μάνης, κατέθεσε μηνυτήριο αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Γυθείου, καταγγέλοντας την Δημοτική Αρχή για παράνομη όπως αναφέρει “Συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου 2017 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Μάνης, με μοναδικό και εξωθεσμικό και αναρμόδιο για τα νόμιμα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες ενός Δημοτικού Συμβουλίου θέμα την αποστολή στην Ιερά Σύνοδο επιστολής στήριξης της υποψηφιότητος του Αρχιμ. Συμεών Λαμπρινάκου για την κενή Μητρόπολη Μάνης”.

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω αρχιμανδρίτης στις 15 Νοεμβρίου 2017 είχε αποστείλει στο Orthodoxia.Info επιστολή, με την οποία δήλωνε “παρών” στην όλη ήδη περιρρέουσα διαδοχολογία για την κάλυψη της Μητροπόλεως Μάνης.

Διαβάστε την Μηνυτήρια Αναφορά.

«ΜΗΝΥΤΗΡΙΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑ»

Καλαμάτα, 29η Δεκεμβρίου 2017

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ Κ.Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΓΥΘΕΙΟΥ

Εντιμότατε Κύριε κύριε Εισαγγελεύ

Έχοντας υπόψει μας τη δημόσια διαδικτυακή ανάρτηση της τοπικής Εφημερίδος της Σπάρτης «ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», υπό του Αξιοτίμου Δημοσιογράφου κ. Χρήστου Πετρούλια, με ημερομηνία «Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017» και ώρα «15:56» και με επίτιτλο «ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ Π. ΣΥΜΕΩΝ ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΟ Ο Δ. ΑΝ. ΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΝΗΣ», την οποία εκτυπώσαμε από το Διαδίκτυο και επισυνάπτουμε υπόψει Σας, ζητούμε να προβείτε στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, οι οποίες τυχόν προκύπτουν από τη γενομένη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Μάνης, την Τρίτη, 21η Νοεμβρίου 2017, με μοναδικό θέμα συζητήσεως την έκδοση ψηφίσματος στηρίξεως της υποψηφιότητος του Αρχιμανδρίτου π. Συμεών Λαμπρινάκου για το αξίωμα του Μητροπολίτου Μάνης, μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Χρυσοστόμου, δεδομένου ότι, ως εγγεγραμμένοι και εμείς στον Κατάλογο των Εκλογίμων Επισκόπων της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπηρετούντες στη χηρεύουσα Ιερά Μητρόπολη Μάνης, άρα ως προς διαδοχήν επίσης Υποψήφιοι οι οποίοι μάλιστα έχουμε ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον μας περί αυτής, θιγόμαστε προσωπικώς και προκαλούμαστε εννόμως από το όλως εξωθεσμικό θέμα της καταγγελομένης Δημοτικής Συνεδριάσεως και γι’ αυτό έχουμε κάθε έννομο συμφέρον να αναφερόμαστε μηνυτικώς ενώπιόν Σας περί αυτής, θεωρώντας ότι τόσον ο μοναδικός και αποκλειστικός ως άνω θεματολογικός σκοπός, όσον και το αποτέλεσμα ή η ομόφωνη απόφαση της συγκλήσεώς Της, περί αποστολής στην Ιερά Σύνοδο επιστολής στήριξης της υποψηφιότητος του π. Συμεών Λαμπρινάκου για τη Μητρόπολη Μάνης, δεν εμπίπτει στις νόμιμες αρμοδιότητες και τα νενομισμένα καθήκοντα ενός Δημοτικού Συμβουλίου και ότι, αντιθέτως, αποτελεί παράνομη εκτροπή από τον νόμιμο θεσμικό Του ρόλο, παράνομη, θρασεία και προκλητική, επίσημη και δημόσια ενέργεια και απόπειρα εξωθεσμικής παρεμβάσεως της Δημοτικής Αρχής στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδος και συγκεκριμένα στις Επισκοπικές Αρχαιρεσίες και Μητροπολιτικές Εκλογές, η οποία ενέργεια, επιπλέον, προκαλεί πώλωση ή διχασμό στην Τοπική Κοινωνία και Εκκλησία του Γυθείου, εφόσον, με το κύρος και το ξίφος της δημοτικής εξουσίας και πειθούς, προβάλλει δημοσίως, επισήμως και μονομερώς συγκεκριμένα εκκλησιαστικά πρόσωπα της αρεσκείας και έτσι προσβάλλει και αποκλείει άλλα και προφανώς δυσάρεστα στη Δημοτική Αρχή.

Όπως άλλωστε πολύ ορθά επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Λακωνικό Τύπο της Σπάρτης (η οποία επίσης εμπεριέχεται στα πλαίσια της σχετικής διαδικτυακής αναρτήσεως της εφημερίδος την οποία επισυνάπτουμε εκτυπωμένη), ο Αξιότιμος Εκπρόσωπος της Τ.Κ. Αγίου Νικολάου του Δ. Αν. Μάνης κ. Παύλος Μιχαλακάκος, ο οποίος συμμετείχε στην καταγγελόμενη Δημοτική Συνεδρίαση, «το Δ.Σ. του Δήμου Ανατολικής Μάνης ξεφεύγοντας από τον θεσμικό του ρόλο και προσπαθώντας να κάνει παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας έφερε θέμα την αποστολή επιστολής στήριξης συγκεκριμένου ατόμου προς την Ιερά Σύνοδο».

Στην προκειμένη περίπτωση, ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, διαμέσου του Ανωτάτου Διοικητικού Του Οργάνου, του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίζει ομόφωνα και θεσμικά, ως Δημοτικό Συμβούλιο, και υποδεικνύει προς ένα άλλο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και το Ανώτατο Διοικητικό Όργανό Του, προς την Εκκλησία της Ελλάδος και την Ιερά Σύνοδό Της, ποιο πρόσωπο, κατά την ομοφώνως και θεσμικώς εκφρασθείσα γνώμη Του, ως Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει η Σύνοδος να εκλέξει ως Νέο Μέλος Της, ως Μητροπολίτη Μάνης!!!

Και με την ίδια λογική του θεσμικώς εκτραπέντος και ασφαλώς παρανομήσαντος Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης, δύναται εξίσου και η Εκκλησία της Ελλάδος να συνεδριάζει, να αποφασίζει και να υποδεικνύει και Αυτή το ίδιο ομόφωνα και θεσμικά, ως Νομικό Πρόσωπο και ως Ιερά Σύνοδος, ποιο κατά την κρίση Της πρόσωπο πρέπει να εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος ή Δήμαρχος σε κάθε Δήμο, χωρίς έτσι να εκτρέπεται από τον θεσμικό Της ρόλο και χωρίς να παρανομεί επεμβαίνοντας σε εσωτερικά θεσμικά ζητήματα άλλου Νομικού Προσώπου και επηρεάζοντας την κρίση του Εκλογικού Του Σώματος!!!

Με άλλα λόγια, τα συντρέξαντα και ομοφωνήσαντα στην καταγγελόμενη Συνεδρίαση Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης δεν εκφράστηκαν προσωπικώς και ατύπως υπέρ της υποψηφιότητος του εν λόγω κληρικού, ως φυσικά πρόσωπα και ως μέλη της Τοπικής Εκκλησίας, αλλά συλλογικώς, θεσμικώς και επισήμως, ως συνεδριάζοντα θεσμικά πρόσωπα και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία ασκούν συλλογικώς τη Διοίκηση ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Εκφράστηκαν ανεπίτρεπτα «εν βουλή», υπό τη θεσμική και όχι υπό την προσωπική τους ιδιότητα, προσπαθώντας έτσι σαφώς να προωθήσουν την υποψηφιότητα του συγκεκριμένου κληρικού θεσμικώς, με το κύρος και το ξίφος, όπως ειπώθηκε, της δημοτικής αρχής και εξουσίας και να επηρεάσουν εσωτερικά εκκλησιαστικά ζητήματα.

Ευελπιστώντας στην άμεση ανταπόκρισή Σας διατελούμε

Μετά βαθυτάτου σεβασμού

Ο αναφέρων

Αρχιμ. Ιλαρίων Σιώκος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ