Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 | 13:02

Αρχιερατικό συλλειτουργό στον Άγιο Νικόλαο Στέγης στην Κακοπετριά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017, τελέστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προϊσταμένων της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου και της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Στέγης στην Κακοπετριά, επ’ ευκαιρία του Προγράμματος Νέων των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έψελναν ελληνικά και αραβικά, με βυζαντινό ύφος, νέοι ιεροψάλτες από τους νέους των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων και της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι νέοι παρακολούθησαν τη Λειτουργία με κατάνυξη και ευλάβεια και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας αυτές τις μέρες στην Κύπρο, στον χώρο όπου διεξάγεται η κατασκήνωση των νέων από τις Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής και επεσήμανε την καλή σχέση με την Εκκλησία της Αλεξανδρείας και τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας ταυτόχρονα την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας παντού. Καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα νέους και ευχήθηκε να έχουν καλή διαμονή στην κατασκήνωση, προτρέποντάς τους να αποκομίσουν πνευματικές εμπειρίες και βιώματα από τη συμβίωση και την επικοινωνία που θα έχουν μεταξύ τους αυτές τις μέρες, μέσα σ’ αυτό το πρόσφορο πνευματικό περιβάλλον του Αγίου Νικολάου της Στέγης.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία που ανελήφθη για συναντήσεις νέων ανθρώπων από τις τέσσερις Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής απεδείχθη σημαντική και πολύτιμη επειδή συμβάλλει στην ενίσχυση και την ενθάρρυνση της χριστιανικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που είναι βασική, σημαντική και αναγκαία. Με τις συναντήσεις των νέων και από τις τέσσερις Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής κάθε χρόνο θέλουμε να μεγαλώσουμε τη γνωριμία μεταξύ των νέων, οι οποίοι αύριο θα ηγηθούν είτε των Εκκλησιών, είτε της κοινωνίας, είτε της πολιτείας να συνθέτουν ένα ενιαίο σύνολο για το καλό της Μέσης Ανατολής, συμπλήρωσε. Η προσπάθεια αυτή, τόνισε, γίνεται εδώ και επτά χρόνια και βλέπουμε να αποδίδει καρπούς και να τελεσφορεί.

Εξήγησε δε ότι η ανταλλαγή νέων από τις τοπικές εκκλησίες γίνεται μετά από εισήγηση του μακαριστού Πατριάρχη Αντιοχείας αντί των συναντήσεων των Επικεφαλής των Εκκλησιών, ώστε η σύνδεση των εκκλησιών να αναπτυχθεί μέσα από τους νέους με βάθος χρόνου με σκοπό να δημιουργηθεί άρρηκτη ενότητα μεταξύ των εκκλησιών της Μέσης Ανατολής. Διότι όταν υπάρχει ενότητα μεταξύ μας με τη βοήθεια και τη Χάρη του Θεού ο Χριστιανισμός της Μέσης Ανατολής θα επιβιώσει, επεσήμανε ο Μακαριώτατος.

Η Α.Θ.Μ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την φιλοξενία και την αγάπη του και τόνισε ότι η παρουσία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή δια των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου, συμβάλλει στα μέγιστα ώστε να διατηρείται η θρησκευτική ποικιλομορφία, η κοινωνική και κυρίως η πολιτισμική. Παράλληλα, τόνισε ότι η ανταλλαγή των νέων μεταξύ των Εκκλησιών ενισχύει τους ανθρώπους αυτούς με πνευματική δύναμη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Α.Μ. ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος και και η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκαν τον κατασκηνωτικό χώρο του Αγίου Νικολάου, στον οποίο φιλοξενούνται οι νέοι που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, όπου είχαν τον χρόνο να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν μαζί τους απόψεις. Το μεσημέρι της Κυριακής ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε τράπεζα στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τη συνοδεία του και σε όλους τους συμμετέχοντες στην κατασκήνωση νέους. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι νέοι έψαλλαν εκκλησιατικά άσματα, τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Στο τέλος οι Προκαθήμενοι έδωσαν ευλογία μικρό εικόνισμα στους νέους και ευχήθηκαν την επανάληψη της κατασκήνωσης το επόμενο έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όλο πρόγραμμα της κατασκήνωσης των νέων από τις τέσσερις Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής επιμελείται και συντονίζει η Συνοδική Επιτροπή επί της Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου με υπεύθυνο τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αρσινόης κ. Νεκτάριο.

Ομάδα νέων κατασκήνωσης «Άγιος Νικόλαος Στεγής»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ