Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 | 3:47

Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Λαγκαδά για τους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, επί τη ευκαιρία της εορτής των Αγίων Μεγάλων Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλαύων Κυρίλλου και Μεθοδίου, κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προς τιμήν των δύο Θεσσαλονικέων αγίων.

Το πρωί της 11ης Μαΐου ε.έ. ετελέσθη, στον φερώνυμο Ιερό Ναό της περιοχής του Περιβολακίου, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, Θερμών κ.κ. Δημητρίου και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου, τους οποίους πλαισίωναν πολλοί Ιερείς της Ιερά μας Μητροπόλεως.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης έκανε λόγο περί της σπουδαιότητος του ιεραποστολικού έργου που επετέλεσαν οι δύο Θεσσαλονικείς Άγιοι, το οποίο και τυγχάνει παγκοσμίου αναγνωρίσεως έως και σήμερα.

Οι Άγιοι σεβάστηκαν τη γλώσσα των λαών και δημιούργησαν το περίφημο αλφάβητο που μέχρι σήμερα έχουν οι Σλάβοι και που αποτελεί το δομικό στοιχείο του πολιτισμού τους. Μετέφρασαν τα λειτουργικά βιβλία, τις ακολουθίες του Αγ. Δημητρίου, μετέφεραν το φως του Ευαγγελίου και προχώρησαν στην καινοτομία να καταγράψουν τα λειτουργικά κείμενα στην καθομιλουμένη σλαβική γλώσσα.

Το έργο τους σήμερα αναγνωρίζεται από όλο το κόσμο, από όλους τους λαούς και ιδιαιτέρως από τους λαούς των Σλαύων. Ακόμα και όταν στις χώρες αυτές επικρατούσε ο υπαρκτός Σοσιαλισμός που πολεμούσε την Εκκλησία και έκλεινε τους Ναούς, τους Αγίους τους τιμούσαν ως συντελεστές του πολιτισμού. Αναγνώριζαν, δηλαδή, στη δράση τους αυτό το μοναδικό στοιχείο της προσφοράς τους, κάτι που δυστυχώς σήμερα οι σύγχρονοι πολιτικοί δεν έχουν την τόλμη, ανεξαρτήτως του τι πιστεύουν, να ομολογήσουν την ορθόδοξη παρακαταθήκη που είναι πνευματικό κεφάλαιο του γένους μας, ο πνευματικός πολιτισμός μας και εκείνο που μας κάνει να ξεχωρίζουμε.

Προ της Απολύσεως Του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά επέδωσε το οφφίκιο του Οικονόμου στον εκ Ρωσσίας καταγόμενο και φοιτητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., π. Andrey Guskov, ενώ δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει και όλους όσους προσήλθαν σήμερα για να τιμήσουν τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο.

Το απόγευμα της 11ης Μαΐου 2016, θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις τιμής προς τους Δύο Αγίους, με τη Θεολογική Ημερίδα, η οποία θα λάβει χώρα εις την κεντρική αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος», της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ