Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 | 12:54

Αρχιερατικό συλλείτουργο στη Μονή Αγίου Βαρνάβα στα κατεχόμενα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

«Ζωντάνεψε» ξανά για ακόμη μια φορά η κατεχόμενη Ιερά και Σταυροπηγιακή Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα επί τη μνήμη του Ιδρυτού και Προστάτου της Εκκλησίας Κύπρου.

Η άλλοτε γεραρά Ιερά Μονή με την μακραίωνη ιστορία της, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της πατρίδας μας και το οποίο εδώ και σαράντα τέσσερα χρόνια βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και λειτουργεί ως μουσείο εικόνων, υποδέχθηκε και φέτος τους δεκάδες προσκυνητές από κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου, οι οποίοι με λαμπάδες και τάματα προσήλθαν να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες.

Της εσπερινής ακολουθίας χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Ιωάννη, τον πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αυγουστίνο και κληρικούς της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας και άλλων Μητροπόλεων.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Πανιερώτατος δώρισε ως ευλογία στον Καθηγούμενο Ιωάννη ένα επιστήθιο σταυρό αντίγραφο των πατέρων της Μονής, ενώ τελέστηκε και το μνημόσυνο των Γερόντων της Μονής.

Την κυριώνυμο ημέρα της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα, που είναι και η θρονική εορτή της Εκκλησίας της Κύπρου, στην Ι. Μονή του Αγίου Βαρνάβα χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Συλλειτούργησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος και ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ι. Μονής και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αχιμ. Ιωάννης Ιωάννου. Πολλοί πιστοί προσήλθαν από την ελεύθερη Κύπρο για να συμμετάσχουν στην πανήγυρη.

Ο Απ. Βαρνάβας, είπε στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας, αναφέρεται για πρώτη φορά στις Πράξεις των Αποστόλων. Ηταν μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Γι’αυτό όταν πληροφορήθηκαν ότι στην Αντιόχεια κάποιοι κηρύττουν τον Χριστό, έστειλαν τον Βαρνάβα, για να εξακριβώσει, αν πρόκειται περί γνησίου χριστιανικού κηρύγματος. Όταν διεπίστωσε εκεί ο Βαρνάβας την ορθότητα της χριστιανικής διδασκαλίας “εχάρη” τονίζει το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων και αναφέρεται ακόμα ότι ο Βαρνάβας “ην ανήρ αγαθός και πλήρης πνεύματος Αγίου και πίστεως”.

Στην συνέχεια συνάντησε στην Ταρσό τον Απόστολο Παύλο και έμειναν για ένα χρόνο στην Αντιόχεια κηρύττοντας με επιτυχία το Ευαγγέλιο. Μαζί ήλθαν στην Κύπρο,στην Πρωτεύουσα τότε Σαλαμίνα και από εκεί προχώρησαν στην Πάφο ευαγγελιζόμενοι τον Χριστό.

Αργότερα ο Βαρνάβας, που ήταν Κύπριος την καταγωγή, ξαναγύρισε στην Κύπρο και οργάνωσε την Εκκλησία της Κύπρου. Έγινε ο πρώτος Επίσκοπος Σαλαμίνος. Αμέσως χειροτόνησε Επισκόπους στα μεγάλα κέντρα του νησιού. Στο Κίτιο (Λαρνακα) τον Αγ. Λάζαρο,τον τετραήμερο, στην Ταμασό τον Αγ. Ηρακλείδιο, στην Αμαθούντα τον Μνημόνιο και αρκετούς ακόμα επισκόπους σε όλο το νησί και έτσι οργάνωσε την Εκκλησία. Γι’αυτό και θεωρείται ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Απ. Βαρνάβας, θεωρείται ο πρώτος από του εβδομήκοντα αποστόλους και είχε όλα τα χαρακτηριστικά της αποστολικότητας:

1. Την κλήση από τον Χριστό και την Εκκλησία. Ο Βαρνάβας καλείται από την Εκκλησία, όπως είδαμε, και αναλαμβάνει αυτό που του ανετέθη. Αλλά και όλοι εμείς οι βαπτισμένοι πιστοί είμαστε ” κλητοί άγιοι ” καλεσμένοι στην αγιότητα και πρέπει να περπατούμε “αξίως της κλήσεως ής εκλήθημεν” (Εφεσίους δ,1 ).

2. Αποστολή. Αποστέλλεται ο Βαρνάβας στην Αντιόχεια. Μετά την κλήση η αποστολή. Άλλωστε Απόστολος σημαίνει ο απεσταλμένος , για να κηρύξει τό Ευαγγέλιο. Βέβαια όλοι οι πιστοί δεν είμαστε Απόστολοι, όμως όλων μας η ζωή πρέπει να είναι επιστολή Χριστού, “γινωσκομένη και αναγινωσκομένη υπό πάντων ανθρώπων” ( Β Κοριν. γ, 2 ).

3. Διωγμός. Ο δρόμος του γνησίου Αποστόλου δεν είναι σπαρμένος με άνθη, αλλά με δάκρυα, κόπους και διωγμούς. ” Άχρι της άρτι ώρας και πεινώμεν και διψώμεν και γυμνητεύομεν και κολαφιζόμεθα και αστατούμεν” θα γράψει ο Απ. Παύλος (Α Κοριν. δ,11). Και ο Βαρνάβας τελικώς βρίσκει θάνατο μαρτυρικό δια λιθοβολισμού.

Ο Τάφος του και η Μονή του βρίσκονται εδώ στα κατεχόμενα. Η ανακάλυψη αυτού του Τάφου τον 5ον αιώνα ήταν η αφορμή, για να γίνει η Εκκλησία της Κύπρου Αυτοκέφαλη. Σήμερα, ημέρα της Μνήμης του, ας τον ικετεύσουμε εκτενώς να μας αξιώσει να εορτάσουμε σύντομα την μνήμη του σε μια επανενωμένη και ελεύθερη συνολικά Κύπρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ