Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 | 6:31

Αρχιερατικό συλλείτουργο για τον Όσιο Σάββα στην Κάλυμνο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε και εφέτος η πάνσεπτος μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών, Σάββα του εν Καλύμνω ασκήσαντος.

Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, ημέρα της κοιμήσεώς του και της ανακομιδής των αγίων λειψάνων του, όρισε η Αγία μας Εκκλησία να τελείται η μνήμη του εξ’ Ανατολικής Θράκης καταγωμένου συγχρόνου Αγίου μας Σάββα του νέου, του και μαθητού γενομένου του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.

Λόγω της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και βάσει του Τυπικού της Εκκλησίας μας, η εορτή του Εφόρου και Προστάτου της Νήσου Καλύμνου, εορτάσθηκε την Δευτέρα 26η Μαρτίου.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 25η Μαρτίου 2018, ετελέσθη Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ.Ιωσήφ, συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου και του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

Τον θείο λόγο, κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιωσήφ, ο οποίος τόνισε το ασκητικό φρόνημα του Οσίου Σάββα, τον σεμνοπρεπή και θεοφιλή τρόπο με τον οποίο έζησε, ενώ έκανε ιδιαίτερη παράκληση στον άγιο Σάββα να προστατεύει τα στρατευμένα παιδιά μας, με ιδιαίτερη αναφορά στους δύο στρατιωτικούς οι οποίοι βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Στον Εσπερινό παραβρέθηκαν τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος πιστών από τα Δωδεκάνησα, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, και περί ώρα 10:00΄ μ.μ., ξεκίνησε η τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, (μέχρι την 1η πρωινή).

Το πρωί της Δευτέρας, 1η Απριλίου, ετελέσθη η Ακολουθία των Ωρών, και κατόπιν ακολούθησε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος προεξήρχε κατά την Θεία Λειτουργία, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, και Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

Ακολούθησε λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στον αύλειο χώρο της Μονής, με την συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, και εψάλη δέησις προ του ιερού λειψάνου του Οσίου Σάββα.

Το απόγευμα της Κυριακής, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, ετελέσθη η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και η Παράκληση του Αγίου χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: «Αλήθεια FM» – Ν. Μαμάκας, Μ. Μέρης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ