Ολοκληρώθηκαν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Πεντέλη, με την πανήγυρη της μνήμης του κτήτορα της, Αγίου Τιμοθέου Αρχιεπισκόπου Ευρίπου, όπου σώζεται η τίμια Κάρα του.

Στη Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης και ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης ευχαρίστησε θερμά τον Επίσκοπο Θεσπιών για τη συμμετοχή του στην πανήγυρη του κτήτορος της Μονής, αλλά και για την συνεργασία τους σε θέματα της Μονής.

Από την πλευρά του ο κ. Συμεών αναφέρόμενος στον Άγιο Τιμόθεο είπε ότι “είναι τιμή για όλους μας να έχουμε τέτοιους αγίους όπως Όσιος Τιμόθεος”, ενώ πρόσθεσε πως “είχε προσωπικότητα που υπερέβει τον εαυτό του σε κάθε πτυχή της ζωής του. Ασκήτευσε και ταξίδεψε. Είχε βαθύτερη αναζήτηση και ανώτερη στόχευση. Δεν ήταν δεμένος σε κανενός άρμα, ούτε ήταν αιχμάλωτος κανενός.

Πρόσθεσε επίσης ότι “Δεν ήταν δούλος κανενός συμφέροντος και καμίας εξουσίας. Ήταν ασυμβίβαστος. Έζησε για να αγαπά τον Θεό και τον άνθρωπο και για αυτό δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση. Και δεν δίστασε ακόμα να αρνηθει ότι είχε δημιουργήσει για την αγάπη του προς τον Θεό”.

Τέλος υπογράμμισε ότι “δεν μελετάμε τις ζωές των αγίων, για να διευρύνουμε τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις, αλλά για να δούμε μέσα από αυτές τον εαυτό μας, που βρισκόμαστε και τι διάθεση υπάρχει για να αλλάξουμε. Να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας και να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Η δύναμη του σοφού ανθρώπου αυτή είναι. Να έχει το θάρρος και να μην διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη όσο μεγάλος και αν είναι. Αληθινά μεγάλος είναι αυτός που έχει την δύναμη να ταπεινώνεται και να παραδέχεται τα λάθη του”.

Tagged: