Ολοκληρώθηκαν σήμερα, το Διορθόδοξο Θεολογικό Συνέδριο, οι Λατρευτικές και Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του Λουκάρεως, στην Μεγάλη Πόλη της Αλεξάνδρειας.

Την Τρίτη 26η Ιουνίου το πρωί, συνεχίσθηκαν οι εργασίες του Θεολογικού Συνεδρίου, με εισηγητή τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, με θέμα: «Η θεολογία της Θεοτόκου και η ομολογία του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίλλου Λουκάρεως».

Αμέσως μετά, επακολούθησαν τοποθετήσεις και παρεμβάσεις των αντιπροσωπειών των Ορθοδόξων Εκκλησιών, επί των εισηγήσεων. Τέλος, εξεδόθη το επίσημο ανακοινωθέν του Διορθοδόξου Θεολογικού Συνεδρίου.

Το απόγευμα, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας πανηγυρικός Πατριαρχικός Εσπερινός, επί τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του Λουκάρεως, χοροστατούντος της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, με την παρουσία των Εκπροσώπων των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Παρόντες ο Εξοχ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, εκπρόσωποι της Ελληνικής και Αραβόφωνης Κοινότητας, Σωματείων, το Σώμα Προσκόπων και ευσεβείς πιστοί.

Με το πέρας του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση.

Την Τετάρτη 27η Ιουνίου, ημέρα μνήμης του μαρτυρικού θανάτου του Αγίου Κυρίλλου του Λουκάρεως (+1638), ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ.κ. Θεόδωρος Β΄ προεξήρχε πανηγυρικής Διορθοδόξου Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Εκπροσώπων των Αγιωτάτων Εκκλησιών: Αντιοχείας Αρχιμ. Δαμασκηνού Αλκέντε, Ιεροσολύμων Αρχιεπ. Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Ρωσίας Αρχιεπ. Βλαντικαυκάζ κ. Λεωνίδα, Βουλγαρίας Μητροπ. Βράτσης κ. Γρηγορίου, Κύπρου Επίσκ. Χύτρων κ. Λεοντίου, Ελλάδος Μητροπ. Σύρου κ. Δωροθέου, Πολωνίας Επίσκ. Χαϊνούβκα κ. Παύλου και Τσεχίας-Σλοβακίας Μητροπ. Μιχαλουπόλεως κ. Γεωργίου. Επίσης, συλλειτούργησαν οι Ιεράρχες: Γέρων Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, Μέμδιδος κ. Νικόδημος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος.

Εντός του Ιερού Βήματος συμπροσευχήθηκαν, ο εκπρόσωπος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου, Σεβασμ. Μητροπ. Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης, ο Σεβασμ. Μητροπ. Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Εφραίμ.

Παρευρέθησαν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Χρήστος-Μιχαήλ Διάμεσης, ο Εξοχ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, εκπρόσωποι της Ελληνικής και Αραβόφωνης Κοινότητας, Σωματείων, το Σώμα Προσκόπων και πλήθος πιστών από την Αλεξάνδρεια και το Κάϊρο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Μακαριώτος Πατριάρχης δεξιώθηκε τους προσκεκλημένους σε γεύμα, στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας.

Εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: