Με μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η ανακομιδη των Τ. Λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Αγ. Νεοφύτου στην Ι. Μονή του.

Προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπισκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. Συλλειτούργησαν οι Πανιερώτατοι Μητροπολίται Πάφου κ. Γεώργιος και Κορωνείας κ. Παντελεήμων και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αρσινόης κ. Νεκτάριος και Χύτρων κ. Λεόντιος, ο και Καθηγούμενος της Ι. Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων εκήρυξε τον Θ.Λόγον.

“Ο Αγ. Νεόφυτος, που τιμάμε σήμερα την εύρεση και την ανακομιδή των Τ. Λειψάνων του”, είπε ο Σεβαςμιώτατος, “έγινε ο εμπνευστής και πατέρας πολλών Αγίων ψυχών,που δια μέσου των αιώνων, έζησαν, ασκήτεψαν και αγίασαν σ’ αυτή την Μονή,που Εκείνος ίδρυσε. Ο Αγ. Νεόφυτος,όπως μας λέγει ο βιογράφος του, σε ηλικία 18 ετών, ενώ οι γονείς του τον ετοίμαζαν για γάμο, έφυγε και ακολούθησε τον δρόμο του μοναχισμού και της ασκήσεως.”

Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε μερικές σκέψεις για τους δύο δρόμους,που ανοίγονται μπροστά στον πιστό. Ο ένας είναι ο δρόμος της αγαμίας και του Μοναχισμού. Ο άλλος είναι ο δρόμος του γάμου και της οικογένειας. Και οι δύο είναι τίμιοι και ευλογημένοι. Ο ένας είναι για τους λίγους : ” ού πάντες χωρούσι τον λόγον τούτον, αλλ’ οις δέδοται ” ( Ματθ. Ιθ, 11 ), και ” ο δυνάμενος χωρείν, χωρείτω ” ( Ματθ. Ιθ, 12 ). Είπε ο Κύριος.”

“Ο άλλος είναι για τους πολλούς. Ο δρόμος του γάμου και της οικογένειας. Καθόλου περιφρονητέος, αφού ο Απ. Παύλος συγκρίνει τον γάμο με την σχέση του Χριστού με την Εκκλησία. Πότε είναι πλήρης η σχέση των δύο φύλων ; Όταν συνυπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις. Όταν ικανοποιούνται τέσσερα στοιχεία : 1. Το βιολογικό : η ικανοποίηση και αξιοποίηση του γενετησίου ενστίκτου. 2. Το ψυχολογικό : η έλξη των δύο φύλων, ο έρως,που δεν πρέπει να μετατρέπεται σε ερωτισμό. 3. Το ηθικό : η συναίσθηση ευθύνης απέναντι στο άλλο πρόσωπο. Δηλ. δεν πρέπει να βλέπει ο ένας τον άλλο ως σκεύος ηδονής ή αντικείμενο προς χρήση και κατάχρηση,αλλά με σεβασμό. Αλλά απαιτείται συναίσθηση ευθύνης και απέναντι στους καρπούς της σχέσεως, τα παιδιά. 4. Το πνευματικό : η αγάπη. Δηλ. ο βαθύτερος δεσμός και η βαθύτερη σχέση μεταξύ των προσώπων. Στον συνειδητά χριστιανικό γάμο μπορούν να συνυπάρχουν τα τέσσερα αυτά στοιχεία. Αλλιώς η σχέση είναι ελλιπής. Προσφέρει ίσως κάποια εκτόνωση, αλλά όχι πληρότητα.”

“Βέβαια σήμερα είναι θεσμοθετημένος και ο πολιτικός γάμος.Αυτός είναι νόμιμος,αλλά ξένος προς τους εκκλησιαστικούς κανόνες και το εκκλησιαστικό ήθος. Γι ‘ αυτό η Εκκλησία δεν μπορεί ούτε να τον αποδεχθεί,ούτε να τον επικυρώσει. Βέβαια δεν μπορεί και να αναγκάσει κανένα να δεχθεί τα θέσμιά της. Όμως σαν μεγάλη Μητέρα και όσους δεν ακολουθούν την διδασκαλία της, εφ’ όσον είναι βαπτισμένοι Χριστιανοί, δεν τους διαγράφει, αλλά περιμένει να γυρίσουν κοντά της . Ποια μάνα ξεγράφει το παραστρατημένο παιδί της ;”

“Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι,” κατέληξε ο Μητροπολιτης Κορωνείας, “χωρίς Χριστό όλα είναι λειψά ή μηδενίζονται. Με τον Χριστό οδηγούμεθα στην πληρότητα και την πραγματική ευτυχία. Και σ’ αυτή την ζωή και στην άλλη.”

Τέλος έλαβε χώρα Λιτάνευση του Τ. Λειψάνου του Αγίου Νεοφύτου πέριξ του Καθολικού της Ι. Μονής και Δέηση προ της Ι. Εικόνος του Αγίου, που τοποθετήθηκε μετά την Λιτάνευση προ του Ναού, κατά τα ειωθότα εν Κύπρω.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου του Τιτουλάριου Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμονα. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: