Κυριακή 28 Μαΐου 2023 | 2:56

Αρχιεπίσκοπος στον νέο μητροπολίτη Καλαβρύτων: «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ως ένα σημαντικό μήνυμα ενότητας χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την ευρύτατη πλειοψηφία με την οποία εκλέχθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος τονίζοντας ότι η ενότητα είναι απαραίτητη σήμερα και στο εσωτερικό της Εκκλησίας και στο εσωτερικό της κοινωνίας. «Η εκλογή σου έδειξε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία μέσα στην εκκλησία» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας με νόημα ότι «πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Νωρίτερα, ο νέος μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο, τον προκάτοχό του μητροπολίτη Αμβρόσιο τους μητροπολίτες τους δεκάδες κληρικούς και τους εκατοντάδες πιστούς που παρέστησαν στην χειροτονία του διαβεβαίωσε για την πρόθεσή του να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για την αγάπη του Κυρίου και την Εκκλησία.

Εξέφρασε την άπειρη ευγνωμοσύνη του στον Θεό, την Παναγία Μεγαλοσπηλαιώτισσα και την Ιεραρχία, καθώς και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την ολοκάρδια ευγνωμοσύνη του για τα όσα έμαθε επί 12 χρόνια δίπλα του, υπηρετώντας στην Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου. Ο νέος μητροπολίτης τόνισε ότι η οξυδέρκεια και η σωφροσύνη που χαρακτηρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είναι τα εχέγγυα για την ομαλή πηδαλιουχία της Εκκλησίας. Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος θυμήθηκε και τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που τον κάλεσε στην Αθήνα ως μετακλητό κληρικό. Ευχαρίστησε τον σημερινό μητροπολίτη Κοζάνης Παύλο δίπλα στον οποίο ως μοναχός και πρεσβύτερος έκανε τα πρώτα του βήματα στον κλήρο. Θυμούμενος τα 18 χρόνια που υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους Αρχιγραμματείς, κληρικούς και λαϊκούς υπαλλήλους της Ιεράς Συνόδου με τους οποίους συνεργάστηκε, τα μέλη της μοναστικής αδελφότητας στο μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, όπου υπηρέτησε ως Ηγούμενος, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του που τον στήριξαν στις επιλογές και την εκκλησιαστική πορεία του. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στην προσωπικότητα, το έργο του προκατόχου του, κ. Αμβρόσιου. Εμφανώς συγκινημένος ο νέος μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας δήλωσε πως σκοπεύει να κρατήσει την υπόσχεσή του στην μακαριστή μητέρα του προκατόχου του ότι θα μείνει κερί αναμένο στο πλευρό του κ. Αμβρόσιου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον νέο μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας του υπενθύμισε ότι «Καλείσαι να διαποιμάνεις επαρχία που διαποίμαναν μεγάλοι άνδρες. Μεγάλο το βάρος, μεγάλη η ευθύνη». Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την ευρύτατη πλειοψηφία με την οποία εκλέχθηκε ο Ιερώνυμος Κάρμας μητροπολίτης ως ένα σημασιολογικό στοιχείο για την Εκκλησία και το έθνος. «Ο Κύριος ζητά να είμαστε ενωμένοι. Η Εκκλησία με την ψηφοφορία απέδειξε ότι το προσωπό σου ένωσε την ιεραρχία. Δεν είναι σύνηθες για ένα πρόσωπο. Το αποτέλεσμα ότι παμψηφεί εξελέγης δεν είναι γεγονός που αφορά μόνο εσένα προσωπικά αλλά το συνολο της Ιεραρχίας. Εσύ μπόρεσες να ενώσεις όλη την Ιεραρχία και αυτό δεν είναι μικρό γεγονός και θα ήθελα να το επισημάνω και να μιλήσω για την ανάγκη ενότητας μέσα στην Εκκλησία στην πολιτεία και την κοινωνία».

Ακόμα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνέχεια υπενθύμισε ότι είναι πολλά και λυπηρά τα παραδέιγματα που αποδεικνύουν ότι οι διενέξεις βοηθούν στο να διασχίζεται, δηλαδή να διχοτομείται η πολιτεία και η κοινωνία. «Το πρόσωπό σου θα συμβολίζει την ενότητα της Εκκλησίας που την έχουμε όλοι ανάγκη. Είναι η παράκληση του Κυρίου να είμαστε ένα. Όταν η Εκκλησία είναι ενωμένη η πορεία της είναι πιο άνετη» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί με θερμά λόγια για την προσωπικότητα και το έργο του προκατόχου του νέου μητροπολίτη, του πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συμπαραστατούμενος από τον μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο και συμμετείχαν οι μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος, Μαντινείας Αλέξανδρος, Βεροίας Παντελεήμων, Σάμου Ευσέβιος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Πειραιώς Σεραφείμ, Σερρών Θεολόγος, Σύρου Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος,Χαλκίδος Χρυσόστομος, Ζιχνών Ιερόθεος, Κοζάνης Παύλος, Μεσογαίας Νικόλαος, Αλξανδρουπόλεως Άνθιμος, Πατρών Χρυσόστομος, Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Λευκάδος Θεόφιλος, Ιλίου Αθηναγόρας, Κηφισίας Κύριλλος, Ιερισσού Θεόκτιστος, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Γλυφάδας Αντώνιος, Νικοπόλεως Χρυσόστομος, Μαρωνείας Παντελεήμων, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Περιστερίου Κλήμης, Τρίκκης Χρυσόστομος, Σταγών Θεόκλητος, Φιλίππων Στέφανος, Μάνης Χρυσόστομος, Φθιώτιδος Συμεών, Λαρίσης Ιερώνυμος, Σισανίου Αθανάσιος.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης | EUROKINISSI

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ