Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 | 0:13

Αρχιεπίσκοπος: Προστατεύστε την ιερότητα και τη συνέχεια της ζωής σας και των συνανθρώπων σας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Έκκληση προς όλους τους πιστούς να προστατεύσουν τόσο τη δική τους ζωή όσο και των συνανθρώπων τους, ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, από την επιδημία του κορονοϊού απηύθυνε λίγο νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.

“Απευθύνω μια οφειλετική έκκληση προς όλους τους ευλαβείς πιστούς να προστατεύσουν την ιερότητα και τη συνέχεια όχι μόνο της δικής τους ζωής αλλά και της ζωής των συνανθρώπων τους, ιδιαίτερα δε των ευαίσθητων και συμπαθών ευπαθών ομάδων πιστών. Άλλωστε, η κοινή προσευχή της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας αναφέρεται πάντοτε με ιδιαίτερη, μάλιστα, έμφαση στους μη δυναμένους να παραστούν σε αυτή για σοβαρούς λόγους υγείας ή οποιασδήποτε άλλης εύλογης αιτίας”, είπε συγκεκριμένα ο κ. Ιερώνυμος.

Από την μονή των αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας όπου βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών απηύθυνε μήνυμα προς τον ελληνικό λαό στο οποίο υπενθύμισε την απόφαση της έκτακτης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με το θέμα της επιδημίας η οποία “εξέφρασε ήδη προληπτικώς την οφειλετική πρόνοιά της για την ανακούφιση της κοινής αγωνίας του δοκιμαζόμενου ευλαβούς ελληνικού λαού από την απρόβλεπτη και επικίνδυνη αόρατη απειλή. Υπό το πνεύμα αυτό αποφάσισε να απευθύνει έκκληση στους ευλαβείς πιστούς να αποφύγουν προς καιρόν τον κοινό εκκλησιασμό στους ιερούς ναούς και τους προέτρεψε να περιοριστούν στην προσευχή της κατ’ οίκον εκκλησίας ίνα μη το κακόν χείρον γένηται”, επισήμανε ο κ. Ιερώνυμος.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Αρχιεπίσκοπος στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “παρακολουθώ με αγωνία και συγκίνηση τις θυσιαστικές προσπάθειες των γιατρών μας, του νοσηλευτικού προσωπικού και των συνεργατών τους και των κρατικών λειτουργών και τους εύχομαι δύναμη και υγεία, και εις το πλήρωμα της Εκκλησίας μας κουράγιο”.

Στην αρχή του μηνύματός του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τόνισε τη σημασία της ζωής του ανθρώπου ως δημιούργημα του Θεού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η ζωή του ανθρώπου και του κόσμου είναι το ύψιστο δώρο του δημιουργού μόνο στον μικρό μας πλανήτη, στη γη. Είναι η πρόνοια του δημιουργού για να ακτινοβολεί η ζωή του ανθρώπου και σε όλους τους άλλους πλανήτες του αχανούς σύμπαντος. Ο άνθρωπος ανέλαβε με εντολή του δημιουργού του να είναι όχι μόνο ο αποδέκτης αλλά και ο πιστός φύλακας του θείου δώρου της ζωής στον πλανήτη μας. Στο πλαίσιο της θείας πρόνοιας του δημιουργού εντάχθηκε τόσο η ενανθρώπιση του Χριστού όσο και η ίδρυση της Εκκλησίας Του για να αποκατασταθεί η αρμονική σχέση του ανθρώπου όχι μόνο με τον δημιουργό του αλλά και με όλη τη θεία δημιουργία για να ζήσει ο κόσμος”.

Ο κ. Ιερώνυμος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ευθύνη του ανθρώπου για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στις συνέπειες από την καταστροφή του στη ζωή του ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι “η ευθύνη του χριστιανού ανθρώπου για την προστασία του θείου δώρου της ζωής στον πλανήτη μας είναι όχι βεβαίως μια αυθαίρετη ή αλλαζονική επιλογή του αλλά μια δέσμια και υπεύθυνη υποχρέωσή του τόσο προς τον δημιουργό του όσο και προς τη θεία δημιουργία. Κατά κοινή διαπίστωση της επιστήμης και της Εκκλησίας ο χριστιανός άνθρωπος δεν ανταποκρίθηκε παντοτε με την αναγκαία συνέπεια ή συνέχεια στην παραπάνω ευθύνη αφού ο ίδιος ρύπανε τον πλανήτη μας περισσότερο από κάθε άλλο πλάσμα σε τόσο σύντομο χρόνο και με καταστροφικό τρόπο ώστε σήμερα να απειλείται και αυτή ακόμη η συνέχεια της ζωής του. Ο ευλαβής μεν αλλά αλλλαζονικός άνθρωπος της εποχής μας, ο οποίος ευθύνεται και για την καταστροφική επιβάρυνση της οικολογικής κρίσεως, κραταει στα χέρια του τη συνέχεια της ζωής στον μικρό μας πλανήτη η οποία απειλείται σήμερα σε παγκόσμια, μάλιστα, κλίμακα αλλά και με τραγικές συνέπειες για τη δική του ζωή”.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ