Με παραινέσεις από τον Αρχιεπίσκοπο να γίνει ο ποιμένας των ανθρώπων στην ακριτική Λήμνο και τον Άη Στράτη τελέστηκε το πρωί της Δευτέρας στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.

Ο νέος ποιμενάρχης Ιερόθεος Γ’ αρνήθηκε, όπως έχει επικρατήσει, να εξιστορήσει την ζωή του για «λόγους συνειδητής αποδοχής της ορθόδοξης εκκλησιολογίας που δεν αποδέχεται ότι υπάρχουν ατομικές στιγμές» στην Εκκλησία όπως ο ίδιος είπε στον χειροτονητήριο λόγο του τονίζοντας ότι «κανένα ”εγώ” δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα».

Αποδέχθηκε την εκλογή του ως νέου ποιμενάρχη ως «ανάθεση μιας ειδικής ευθύνης για χάρη των πολλών» και όχι «ως τάχα ατομική επιβράβευση». Ο Λήμνου Ιερόθεος Γ’ υποστήριξε ότι «το χάρισμα της αρχιερωσύνης στοχεύει αποκλειστικά στη σωτηρία του συνόλου και όχι στην εγωιστική θυσία του εκκλησιαστικού σώματος για χάρη του ενός» και τόνισε ότι «αποτελεί κορυφαία έκφραση της ευθύνης». Διαβεβαίωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την αφοσίωση και τον σεβασμό του και έπλεξε το εγκώμιο του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας για την πολύμοχθη αγωνία του να παραμείνει φωτεινό το Φανάρι της πίστης που καλως κρατεί και επί πολλώ θα κραττεί όπως είπε ο Λήμνου Ιερόθεος. Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους παριστάμενους μητροπολίτες διαβεβαιώσε για την συνέπειά του προς το συνοδικό σύστημα της Εκκλησίας και κατέληξε τον λόγο του με τη φράση «λάλει Κύριε, ο δούλος Σου ακούει».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπενθύμισε στον χειροτονούμενο νέο μητροπολίτη Λήμνου ότι αναλαμβάνει μια μικρή αλλά ιστορική επαρχία. «Καλείσαι να είσαι βοσκός, είσαι τσοπάνης για να βοηθήσεις με την προσευχή σου ένα λαό. Είναι ένας λαός ευλογημένος. Απόμακρος στα άκρα της Ελλάδας, ιστορικός, οι δυσκολίες της ζωής πέρασαν από αυτή την περιοχή και το βλέπει κανείς με το έλλειμα των ανθρώπων, δεν είναι πλημμυρισμένη η γη από ανθρώπους. Έφυγαν οι άνθρωποι, επομένως οι ευθύνες σου είναι μεγάλες. Να αγαπήσεις τον λαό».

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπενθύμισε τις ευθύνες του ποιμενάρχη. Οπως είπε απευθυνόμενος στον νέο μητροπολίτη Λήμνου «Ένας αριχερέας έχει προορισμό εκκλησιαστικό, λειτουργικό, να φέρει αυτό τον λαό όσο μπορεί πιο κοντά στον Θεό. Οι αρχιερείς δεν είναι μόνο λειτουργοί Του Κυρίου, αλλά και κοινωνικοί λειτουργοί και εργάτες» αυτοί που, όπως είπε, αφουγράζονται και δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Παράλληλα ο κ. Ιερώνυμος συνέστησε στον νέο μητροπολίτη να κινηθεί με συνεργατικό πνεύμα. «Ο επίσκοπος, είπε ο κ. Ιερώνυμος, είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται με όποιους είναι γύρω του. Εξάρσεις και φωνές δεν προωθούν τη συνεργασία».

Υπενθύμισε τέλος την αποστολή του νέου μητροπολίτη και του κάθε ιερωμένου: «Είμαστε γεωργοί για να καλλιεργήσουμε τη γη, είμαστε αμπελουργοί, είμαστε τσοπάνηδες για να βοσκήσουμε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύθηκε ο Θεός».

Στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και συμμετείχαν οι μητροπολίτες Δωδώνης Χρυσόστομος, Αννέων Μακάριος, Νιγηρίας Αλέξανδρος, Διδυμότειχου Δαμασκηνός, Ύδρας Εφραίμ, Πειραιώς Σεραφείμ, Σύρου Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Λαοδικείας Θεοδόρητος, Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Ζακύνθου Διονύσιος, Ιλίου Αθηναγόρας, Κηφισίας Κύριλλος, Γλυφάδας Αντώνιος, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Μαρωνείας Παντελεήμων, Ιερισσού Θεόκλητος, Σταγών Θεόκλητος, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Φθιώτιδος Συμεών, Μάνης Χρυσόστομος, Σιατίστης Αθανάσιος, Καλαβρύτων Ιερώνυμος και ο επίσκοπος Ανδρούσης Κωνστάντιος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χρήστος Μπόνης/EUROKINISSI

Ετικέτες: