Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 | 12:43

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται κάτω από έναν εκβιασμό της Τουρκίας»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA INFO/ Αντώνης Τριανταφύλλου Δυναμική δημόσια παρέμβαση σχετικά με την νέα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που πιέζει την χώρα έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται κάτω από έναν εκβιασμό της Τουρκίας που όταν θέλει ανοίγει την στρόφιγγα και στέλνει τους πρόσφυγες» τόνισε κατά την συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο για τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες, Καρδινάλιος Leonardo Sandri.

Η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου δεν ήταν τυχαία, αλλά έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από το νέο μεταναστευτικό ρεύμα που έρχεται από την ακτή των μικρασιατικών παραλίων. Ο κ. Ιερώνυμος γνωρίζει πολύ καλά τις επιπτώσεις του νέου κύματος προσφύγων και μεταναστών. Στην πρόσφατη Ιεραρχία του Οκτωβρίου πολλοί Μητροπολίτες από νησιωτικές επαρχίες που βιώνουν από πρώτο χέρι και έντονα τα κύματα μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία είχαν προκαλέσει αίσθηση και ζωηρή συζήτηση στην Ιεραρχία, προκαλώντας προβληματισμό και ανησυχία και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο Καρδινάλιος Sandri ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την συνάντηση και εξέφρασε την εκτίμησή του στην παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ ευχήθηκε να υπάρχουν καλές σχέσεις. Μίλησε για την συνεργασία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ εξήρε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην οικονομική κρίση της χώρας και στην σημαντική φιλανθρωπική δράση της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων.

Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως δεν αρκέστηκε να ασκήσει κριτική μόνο στην Τουρκία, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους. αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα τονίζοντας πως «η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται κάτω από έναν εκβιασμό της Τουρκίας που όταν θέλει ανοίγει την στρόφιγγα και στέλνει πρόσφυγες και μετανάστες«, ενώ υπογράμμισε ότι «ως Εκκλησία δε μπορούμε να μην βοηθήσουμε τον ανήμπορο άνθρωπο, έχουμε, όμως, την απαίτηση να μας πουν πού ακριβώς είναι τα σύνορά μας και αν είναι υποχρεωμένα όλα τα κράτη να φυλάνε τα σύνορα». Αναρωτήθηκε, επίσης, για ποιο λόγο οι πρόσφυγες βρίσκουν φραγμούς και δε μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα και αν η Ευρώπη είναι αυτή που ήθελαν οι δημιουργοί της.

Σε άλλο σημείο, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως είναι λυπηρό η Εκκλησία να χρησιμοποιείται στα χέρια των πολιτικών ως εργαλείο όταν την χρειάζονται, ενώ ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του με αφορμή τα προβλήματα της εποχής και τις δυσκολίες ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε «να μας δώσει ο Θεός δύναμη και να μας βγάλει τον εγωισμό».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Χρήστος Μπόνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ