Την δέσμευση ότι η Εκκλησία θα σταθεί αρωγός στους σεισμοπαθείς, μετέφερε από την Λέσβο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όπου βρέθηκε σήμερα το πρωί προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό των σεισμοπαθών που είδαν την περιουσία τους να χάνεται από το σεισμό της Δευτέρας.

Ο κ. Ιερώνυμος αφού περπάτησε ανάμεσα στα συντρίμμια των σπιτιών που κατέρρευσαν στο χωριό Βρίσα, συνομίλησε με κατοίκους και τους διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία θα τους βοηθήσει στο σημείο που μπορεί.

Την ίδια δέσμευση έδωσε και για όλα τα χωριά που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό, ενώ υπογράμμισε ότι κανείς από την πολιτεία δεν πρέπει να ξεχάσει τους σεισμοπαθείς της Λέσβου.

Τον υποδέχθηκαν οι Μητροπολίτες Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος και Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος και τον συνόδευσαν στις σεισμόπληκτες περιοχές του νησιού. Αρχικά επισκέφθηκαν τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Μυτιλήνης και στη συνέχεια τον οικισμό Βρίσα, όπου είναι η περιοχή η οποία έχει υποστεί τις σοβαρότερες ζημιές.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας περιγράφοντάς του τις ζημιές και τις δυσκολίες. Πολιτικοί μηχανικοί που βρίσκονταν εκεί ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο ότι ο ιερός ναός Αγίου Κωνσταντίνου της περιοχής, ως εκ θαύματος, έχει υποστεί τις λιγότερες ζημιές. Ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε με τους κατοίκους, εξέφρασε την συμπαράστασή του και δήλωσε πως η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» μέσω του Γενικού Διευθυντή της κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συνδράμει τους ανθρώπους που δοκιμάζονται αυτήν την στιγμή.

Συμπλήρωσε, επίσης, πως ένας ύμνος της Εκκλησίας αναφέρει: «να μας προστατεύει ο Θεός από την φοβερή του σεισμού απειλή» και ευχήθηκε ο οικισμός αυτός να ξαναχτιστεί γρήγορα.

Δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Αρχιεπίσκοπο να σχολιάσει το γεγονός ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται την Λέσβο σε περίοδο δύσκολη για το νησί, αφού είχε έρθει όταν είχε προκύψει το προσφυγικό ζήτημα. «Αυτό είναι η αποστολή της Εκκλησίας. Είναι μάνα αυτού του λαού. Είναι πάντοτε κοντά του και συμμερίζεται τις δοκιμασίες και τις αγωνίες του» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και ευχήθηκε «να περάσει γρήγορα αυτή η δοκιμασία».

Ήδη από εχθές έχει παραδοθεί από την Αποστολή ανθρωπιστική βοήθεια δεκάδων τόνων σε τρόφιμα, ρουχισμό και εμφιαλωμένο νερό για την κάλυψη των άμεσων αναγκών ενώ παράλληλα ξεκινά η καταγραφή των αναγκών και προβλημάτων που έχουν προκύψει για τους κατοίκους της Λέσβου.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: