Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 | 6:43

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Η Εκκλησία είναι πολιτισμός και δημιουργεί πολιτισμό”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την μεγάλη συμβολή της Εκκλησίας στην τέχνη υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, κατά την αποψινή μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Αγίας Παράσκευης Νέας Πεντέλης, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 80 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Σιλουανού του Αθωνιτού.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “H Eκκλησία είναι πολιτισμός. Δημιουργεί επίσης πολιτισμό και προάγει τον πολιτισμό. Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε πόσες μορφές τέχνης υπάρχουν μέσα στο ναό. Σήμερα απολάυσαμε την τέχνη της μουσικής. Πρώτα την βυζαντινή μουσική και ύστερα τις μελωδίες της αδελφής ρωσικής Εκκλησίας, που μπορεί να είναι μακριά από εμάς, όμως μας συνδέει η ορθόδοξη πίστη”.

Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο μεγάλο προσκύνημα που υπάρχει στο ναό την κάρα του Αγίου Σιλουανού που όπως τόνισε “είναι το κέντρο των εκδηλώσεων. Οι άγιοι είναι τα δώρα του Θεού στους ανθρώπους. Τέτοιες επισκέψεις αγίων, όπως του Αγίου Σιλουανού αναγεννούν τον άνθρωπο. Και αυτός είναι ο σκοπός μας να γίνουμε καινούριοι  εν Χριστώ”.

Ο αρχιεπίσκοπος επαίνεσε τους ιερείς του ναού για τις εκδηλώσεις οι οποίες ήταν πλήρεις σε λατρευτικό και επιστημονικό επίπεδο. Συνεχάρη τις χορωδίες που έλαβαν σήμερα μέρος στην εκδήλωση. Τέλος ευχαρίστησε τους μοναχούς από την Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους για την μεγάλη ευλογία να φέρουν την κάρα του Αγίου Σιλουανού για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Η αποψινή μουσική βραδιά που έκλεισε μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν με τα εγκαίνια του ναού της Αγίας Παρασκευής, συνεχίστηκαν με την έλευση της κάρας του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου και απόψε έληξαν με την συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής – Βυζαντινής και Ρωσικής, από την χορωδία “Αγιοπολίτης”,  υπό την διεύθυνση του καθηγητού Ψαλτικής – ερευνητού κ. Ιωάννου Αρβανίτη, την χορωδία του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων της Ρωσικής Παροικίας Αθηνών υπό την διεύθυνση του κ. Valery Oreshkin, ενώ παρουσιάστηκε μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Αγιογράφου και μουσικού κ. Νεκτάριου Σταματέλλου εμπνευσμένη από τη ζωή του Αγίου Σιλουανού.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η συμμετοχή της Παιδικής Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό την διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου, για να τιμήσει με έναν ξεχωριστό τρόπο τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Ο προϊστάμενος του ναού π. Ιωάννης Σαββάκης στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την πατρική αγάπη που δείχνει προς την ενορία και του προσέφερε μία ανθοδέσμη με 11 λουλούδια, όσα και τα χρόνια της αρχιεπισκοπική διακονία του.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών και πολλοί ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ