Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 | 4:30

Αρχιεπίσκοπος: “Η Ελλάδα ανήκει σε όλους και δεν μοιράζεται”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ECCLESIA.GR | Μάκης Αδαμόπουλος «Η Ελλάδα ανήκει σε όλους και δεν μοιράζεται» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας, όπου χοροστάτησε στον μεγάλο πανηγυρικό εσπερινό.

Συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγγελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Μητροπολίτης Υδρας καλωσόρισε τον Μακαριώτατο εκφράζοντας την χαρά του ίδιου και του ποιμνίου του για την παρουσία του στο ιστορικό αυτό μοναστήρι με αφορμή την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μίλησε για την εκκλησιαστική και εθνική ιστορία του νησιού, αλλά και στους τοπικούς Αγίους, όπως, επίσης, και για τους εθνικούς ήρωες. Αναφέρθηκε, ακόμη, στους άξιους, όπως τόνισε, συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, όπως είναι ο Επίσκοπος Θεσπιών, ενώ κάνοντας λόγο για τις κοινωνικές δομές της Αρχιεπισκοπής μίλησε για το Κέντρο Γεροντολογίας που εγκαινιάστηκε στις αρχές του καλοκαιριού.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση να παραβρεθεί στην Ύδρα και αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να την αποδεχθεί τονίζοντας πως ήθελε να γιορτάσει μαζί του, αλλά και με το ποίμνιό του, «την μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης, την Κοίμηση της Θεοτόκου, ταπεινά, χωρίς τυμπανοκρουσίες που πολλές φορές χαλάνε την ουσία των πραγμάτων και μας εκτρέπουν από την πραγματικότητα και την αλήθεια».

Ήθελε, επίσης, να εκφράσει την αγάπη του και τον σεβασμό του στον Μητροπολίτη, ο οποίος υπήρξε αδερφός και συμπαραστάτης σε προβλήματα που έχουν σχέση με την πορεία της Εκκλησίας και του Έθνους. Τόνισε, ακόμη, ότι «ο Κύριος μας κάλεσε τα τάλαντα που έχουμε να τα αυξήσουμε για το κοινό καλό και όχι για τον εαυτό μας», υπογραμμίζοντας πως ο Μητροπολίτης Ύδρας τα χαρίσματά του τα προσφέρει προς όφελος του λαού.

Χαρακτήρισε, ακόμη, τον συγκεκριμένο χώρο σχολείο, αφού δίπλα στο ναό υπάρχει το Δημαρχείο, τονίζοντας πως «όταν αποφασίστηκε αυτό, το 1833, δεν έλεγαν «αυτό είναι δικό μου κι αυτό δικό σου», αλλά «αυτό είναι δικό μας» κάτι το οποίο λείπει σήμερα. Ο αγώνας μας πρέπει να είναι αυτός σήμερα. Αυτό, δηλαδή, που είπε ο Μακρυγιάννης, «όχι εγώ, αλλά εμείς». Και εύχομαι να μην βρεθούν κάποτε κάποιοι προοδευτικοί που θα πουν «αυτό είναι εκκλησιαστικό και αυτό είναι κρατικό». Είναι δικά μας. Δεν είναι ούτε του ενός, ούτε του άλλου. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο δίδαγμα για όλους».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «προέκταση αυτού του πράγματος είναι η προσωπικότητα του Ιωσήφ Ανδρούσης που το 1822, όταν η Ελλάδα χρειάζονταν χρήματα και τα ζήτησε από την Ισπανία, αποφάσισε να δοθούν από όλους τους ναούς και τα μοναστήρια ο χρυσός και το ασήμι, για να βοηθηθεί ο λαός και η πατρίδα. Και αναφέρουν οι ιστορικοί ότι μαζεύτηκαν 800 οκάδες χρυσού και αργύρου και από αυτά πληρώθηκε ο στρατός, έφαγαν τα φτωχά παιδιά και κόπηκε νόμισμα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «για εμένα σήμερα ήταν ένα βάπτισμα το προσκύνημα σε αυτό το μοναστήρι και εύχομαι τα μηνύματα αυτά να γίνουν κτήμα όλων, των Ιεραρχών, των πολιτικών, όλου του λαού. Η Ελλάδα ανήκει σε όλους και δεν μοιράζεται», ενώ ευχήθηκε «η Παναγία μας που είναι η βασίλισσα της αρετής, του πόνου, αλλά και της δόξας να μας φωτίσει όλους και τον καθένα χωριστά να γίνουν όλα αυτά πράξη»

Αύριο το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος θα τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Καθεδρικό ναό κι αμέσως μετά στην συνεδριακή αίθουσα του ναού θα λάβει χώρα επίσημη τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο Δημότη Ύδρας.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI | Χρήστος Μπόνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ