Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 | 4:01

Από την «ιστορική συμφωνία» στο «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος   Με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη τακτική συνεδρίαση της ΔΙΣ την επόμενη εβδομάδα βρίσκονται οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι μητροπολίτες αναμένουν τις αποφάσεις που θα λάβουν ο Αρχιεπίσκοπος και οι Συνοδικοί, τόσο για το θέμα της συμφωνίας Ιερωνύμου – Τσίπρα όσο και γι’ αυτό της θέσης της Εκκλησίας επί της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση.

Η αίσθηση που επικρατεί στην πλειονότητα των μητροπολιτών είναι πως η Κυβέρνηση παρά την κάθετη άρνηση της Ιεραρχίας να δεχθεί την οποιαδήποτε αλλαγή στο θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου, θα προχωρήσει στην σύνταξη σχεδίου νόμου με βάση τη συμφωνία των 15 σημείων κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Η φράση του Πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο Σάββατο πως «δε θα κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε σε αυτό το ιστορικό βήμα» και η επιμονή της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού να χαρακτηρίζουν αυτό που ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στην Ιεραρχία σαν «πρόθεση συμφωνίας», ως «συμφωνία», ενισχύει την αβεβαιότητα των μητροπολιτών οι οποίοι εκτιμούν πως παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης περί διαλόγου, η ουσία παραμένει η ίδια.

Αντίστοιχη είναι και η αμηχανία μερίδας των Ιεραρχών οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου πως θα μιλήσει τελευταίος, υποστηρίζοντας πως θα περιμέναν μια πιο σαφή στήριξη της απόφασης της Ιεραρχίας από τον πρόεδρο της.

Πάντως οι περισσότεροι από τους μητροπολίτες που αντέδρασαν για την συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τόσο σε ιδιωτικές συνομιλίες όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις, την άρνηση τους να δεχθούν οτιδήποτε έχει να κάνει με την αλλαγή στο status της μισθοδοσίας του Κλήρου, ακόμη κι αν υπάρξουν παραχωρήσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης ώστε να διευκολυνθεί η Ιεραρχία και οι εκπρόσωποι των κληρικών να κάνουν τους απαραίτητους ελιγμούς ώστε να αποδεχθούν την έξοδο από το Δημόσιο.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ – ΙΕΡΕΩΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΥΚΛΟ ΕΠΑΦΩΝ

Με την συνάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου αύριο το πρωί με την αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος αλλά και με αντιπροσωπεία των Κληρικών της Κρήτης, κλείνει ουσιαστικά η πρώτη φάση των επαφών της Κυβέρνησης με τους εκκλησιαστικούς φορείς.

Έχουν προηγηθεί συναντήσεις του υπουργού, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης και επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με τον Πατριάρχη και τα μέλη της Συνόδου.

Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info σημειώνουν πως ο υπουργός ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να μην αποσταλεί αντιπροσωπεία στην Αθήνα αλλά να γίνεται ενημέρωση του Θρόνου από τον ίδιο τον υπουργό ο οποίος θα επισκεφθεί εκ νέου το Φανάρι στο άμεσο μέλλον.

Κοινή πεποίθηση των περισσότερων εκ των εκκλησιαστικών συνομιλητών του υπουργού που μίλησαν στο orthodoxia.info είναι πως η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να αφήσει τα σημεία της συμφωνίας που προκαλούν αντιδράσεις, με κυριότερο αυτό της εξόδου των κληρικών από το Δημόσιο.

Ειδικά στο κομμάτι που αφορά στα της Εκκλησίας της Ελλάδος η Κυβέρνηση θεωρεί πως η συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο είναι η βάση της διαπραγμάτευσης.

Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Μπορεί το θέμα της μισθοδοσίας του Κλήρου να φαίνεται πως μονοπωλεί το ενδιαφέρον, όμως αυτό της αναθεώρησης του Συντάγματος και οι αλλαγές που προτείνει το κυβερνών κόμμα φαίνεται πως θα είναι το επόμενο σημείο τριβής.

Εν όψει μάλιστα της έναρξης της συζήτησης του θέματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πολλοί είναι οι Ιεράρχες που δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί την υπόθεση ο Αρχιεπίσκοπος. Οι ζυμώσεις μεταξύ των Ιεραρχών για το θέμα είναι συνεχείς με τους περισσότερους να δηλώνουν πως θα ήθελαν νέα σύγκληση της Συνόδου της Ιεραρχίας ώστε να υπάρξει συνολική τοποθέτηση της Εκκλησίας.

Η φράση περί «θρησκευτικής ουδετερότητας» της Πολιτείας δεν φαίνεται να είναι κάτι το οποίο προτίθενται να δεχτούν οι Ιεράρχες πολλοί εκ των οποίων δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε πρωτοβουλία με στόχο την έκτακτη σύγκληση της ΙΣΙ στην περίπτωση που δεν πάρει την απόφαση ο Αρχιεπίσκοπος και η ΔΙΣ.

Στην περίπτωση που συγκληθεί η Ιεραρχία για το θέμα, θεωρείται αδύνατο να υπάρξει αποδοχή της αναφοράς στην θρησκευτική ουδετερότητα παρά το γεγονός πως ο Αρχιεπίσκοπος είχε δείξει να καλύπτεται από τις εξηγήσεις που είχε δώσει ο Πρωθυπουργός τόσο κατά την συνάντηση τους όσο και κατά τις κοινές δηλώσεις τους.

ΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Όλα δείχνουν πως ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δίλλημα το οποίο σε κάθε περίπτωση θα τον οδηγήσει στην σύγκρουση.

Εαν επιλέξει να υιοθετήσει πλήρως τις αποφάσεις της Ιεραρχίας τόσο για το θέμα της μισθοδοσίας όσο και γι’ αυτό της αναθεώρησης θεωρείται βέβαιο πως θα πρέπει να συγκρουστεί με την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό δίνοντας τέλος σε μια περίοδο συνεργασίας για την οποία, όπως δήλωσε ο ίδιος στην Ιεραρχία, έχει εργαστεί εντατικά.

Εάν πάλι επιλέξει να στηρίξει τις θέσεις και τις επιλογές του, συντασσόμενος με τις προτάσεις της κυβέρνησης, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη μια σφοδρή σύγκρουση στην Ιεραρχία, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν αρχιερείς που δεν θα δίσταζαν ακόμη και να κατηγορήσουν τον κ. Ιερώνυμο για προδοσία.

Η φράση που μπορεί να περιγράψει αυτή τη στιγμή την κατάσταση είναι η «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί και η κάθετη αντίθεση του Πατριαρχείου στις όποιες αλλαγές τότε η αλυσίδα των αντιδράσεων που θα μπορούσε να προκαλέσει μια λάθος κίνηση είναι πραγματικά ανυπολόγιστη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ