Μπορεί στη συνάντηση της Χάλκης τα χαμόγελα να περίσσεψαν, όμως μετά την επίσκεψη της πατριαρχικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, το κλίμα ήταν αποκαρδιωτικό. Πατριαρχείο και Υπουργείο συμφώνησαν πως διαφωνούν σε όλα τα ζητήματα ενώ ανάμεσα στις φιλοφρονήσεις αντάλλαξαν και σοβαρές… προειδοποιήσεις.

Το Πατριαρχείο που δεν έδειξε την παραμικρή πρόθεση να υποχωρήσει σε κανένα από τα ζητήματα της ατζέντας, ξεκαθάρισε δια του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του, μητροπολίτη Γέροντα Πριγκιποννήσων Δημητρίου, πως δεν θα επιτρέψει καμία αλλαγή εν αγνοία του.

Και το Υπουργείο δια του υπουργού κ. Κώστα Γαβρόγλου… υπενθύμισε από την πλευρά της πως σε μια δημοκρατική χώρα αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο είναι η κυβέρνηση.

Η συζήτηση που κράτησε πάνω από δυο ώρες δεν ήταν καθόλου ευχάριστη για τον υπουργό Παιδείας, με τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου να είναι ιδιαίτερα αυστηροί για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε μια σειρά από ζητήματα ενδιαφέροντος του.

Το Πατριαρχείο μίλησε εφ’ όλης της ύλης, τόσο για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης όσο και γι αυτά της μισθοδοσίας του Κλήρου και της εκκλησιαστικής περιουσίας, ξεκαθαρίζοντας πως το ενδιαφέρον του δεν σταματά μόνο στις περιοχές δικαιοδοσίας του.

«Η Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλο τον κλήρο και όχι μόνο αυτόν των εκκλησιαστικών καθεστώτων του εν Ελλάδι» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων.

ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΤΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων που δεν έδειξε να συμμερίζεται τις προτάσεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός πως οι συζητήσεις έγιναν εν αγνοία του Πατριαρχείου το οποίο ενημερώθηκε από τις δηλώσεις πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι παρεμβάσεις του μητροπολίτη Κισάμου Αμφιλόχιου που ξεκαθάρισε στον υπουργό πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πλευρά των Κρητών κληρικών να αποδεχθούν τις προτάσεις .

Το μόνο στο οποίο συμφώνησαν οι δυο πλευρές ήταν στο ότι θα συνεχίσουν το διάλογο