Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 | 7:11

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΟΡΔΑΝΙΑ: Μια αμήχανη σύναξη στο συννεφιασμένο Αμμάν

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΜΜΑΝ | Ανδρέας Λουδάρος Στην πρωτεύουσα του Χασεμιτικού Βασιλείου, το Αμμάν, στρέφεται από σήμερα και για μια ακόμη μέρα το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ορθόδοξης κοινότητας που παρακολουθεί με απορία και έντονο σκεπτικισμό την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για την επίλυση της κρίσης στους κόλπους της ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τρεις μήνες μετά την επίσκεψη του στη Μόσχα όπου ανακοίνωσε την ανάληψη της πρωτοβουλίας εκ μέρους του  για σύναξη Προκαθημένων, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων υποδέχεται σήμερα  στο Αμμάν τους μόλις τρεις αρχηγούς Εκκλησιών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του.

Ο Ρωσίας Κύριλλος, ο Σερβίας Ειρηναίος και ο Τσεχίας Ραστισλάβος φθάνουν σήμερα στο Αμμάν που εξακολουθεί να κινείται στους κανονικούς  του καθημερινούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info μιας και η διοργανώτρια Εκκλησία, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν έχει δημοσιοποιήσει το παραμικρό σχετικά με τα διαδικαστικά της συνάντησης, οι Προκαθήμενοι θα έχουν δυο συσκέψεις, μια πρωϊνή και μια απογευματινή.  Θα έχουν επίσης συνάντηση με τον Βασιλιά Αμπντάλα.

Η Σύναξη θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα κεντρικότερα ξενοδοχεία της Ιορδανικής πρωτεύουσας το Fairmont Amman.

Χθες έφθασε στην χώρα πολυπληθής ομάδα υποστήριξης από την πλευρά της ρωσικής Εκκλησίας η οποία έχει ήδη καταλύσει στο παραπάνω ξενοδοχείο και μέσα στη μέρα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αφίξεις των συμμετεχόντων.

ΕΝΑ ΑΜΗΧΑΝΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Από την μέρα που ο Πατριάρχης Θεόφιλος ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων παρουσιάζει μια πρωτοφανή αμηχανία γύρω από το θέμα. Δεν έχει εκδώσει ούτε ένα δελτίο Τύπου. Ο ίδιος ο Πατριάρχης Θεόφιλος δεν έχει τοποθετηθεί καθόλου δημόσια για την πρωτοβουλία του αυτή ενώ ακόμη και η αλληλογραφία των Ιεροσολύμων με τις υπόλοιπες Εκκλησίες για το θέμα ήταν στα αγγλικά εκπλήσσοντας ακόμη και τις μη ελληνόφωνες Εκκλησίες.

Την ίδια αμηχανία επέδειξαν και οι απεσταλμένοι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ακόμη και σήμερα που οι Προκαθήμενοι φθάνουν στο Αμμάν, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τηρεί «σιγή ασυρμάτου».

Η όλη συμπεριφορά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έναντι της δικής του πρωτοβουλίας δείχνει σαν να θέλει να την «εξαφανίσει». Είναι η πρώτη φορά που ένας σημαντικός φορέας όπως το πρεσβυγενές ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία ειρήνευσης και αντί να την προωθεί την «κρύβει» σαν να ντρέπεται γι αυτήν.

Η ΕΙΡΗΝΗ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ

Αυτό που τις τελευταίες ημέρες αποκτά ιδιαίτερη σημασία είναι το,  για μια ακόμη φορά, ναυάγιο των προσπαθειών για το θέμα του Κατάρ. Την ίδια στιγμή που στο Αμμάν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων θα συζητά, με τους υπόλοιπους 3 προκαθημένους που ανταποκρίθηκαν, το ζήτημα της παγκόσμιας αναστάτωσης στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η δική του Εκκλησία παραμένει σε «πόλεμο» με το γειτονικό Πατριαρχείο Αντιοχείας με το οποίο όπως φάνηκε δεν κατόρθωσαν να υπερβούν τα όσα τους χωρίζουν για την μοναδική ενορία του αμιγώς μουσουλμανικού Κατάρ.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις εμφανείς προσπάθειες του ίδιου του «πατέρα» της να την υποβαθμίσει, η «αδελφική σύναξη» στο Αμμάν βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίηση της, και πλέον όλοι αναμένουν να δουν τα αποτελέσματά της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ