Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 | 13:14

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τροπολογία επιχειρεί να αφαιρέσει την ψήφο του μητροπολίτη Σύρου από το προσκύνημα της Μεγαλόχαρης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Να αφαιρέσουν την καθοριστική ψήφο από τον εκάστοτε μητροπολίτη Σύρου που προεδρεύει στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου αλλά και να παρέμβουν εμμέσως στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος επιχειρούν εφτά βουλευτές προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ, με τροποποίηση που κατέθεσαν στην Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Ν. Συρμαλένιος, Ν. Ξυδάκης, Α. Συρίγος, Ν. Μανιός, Θ. Μεγαλοοικονόμου, Κ. Ζουράρις και Σ. Δανέλλης με βουλευτική τροποποίηση που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις» ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ να καθαιρεθεί η σημερινή διοικούσα επιτροπή του ΠΙΙΕΤ και στο εξής να μην έχει δικαίωμα ψήφου ο εκάστοτε μητροπολίτης – πρόεδρος σε συγκεκριμένη ψηφοφορία επιχειρώντας ταυτόχρονα έμμεση παρέμβαση στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος εξαιρώντας από την δικαιοδοσία της Ιεράς Συνόδου το συγκεκριμένο προσκύνημα.

Η τροπολογία την οποία δημοσιεύει αυτούσια το www.orthodoxia.info επιχειρεί να επαναφέρει παλαιότερο καθεστώς το οποίο ίσχυε στην διοίκηση του ιδρύματος σύμφωνα με το οποίο, ο εκάστοτε πρόεδρος – μητροπολίτης Σύρου, ενώ για όλα τα άλλα ζητήματα έχει δικαίωμα ψήφου στο συμβούλιο, δεν μπορεί να ψηφίσει την ημέρα κατά την οποία η διοικούσα επιτροπή εκλέγει τον Αντιπρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην διαμάχη που μαίνεται χρόνια τώρα στο νησί της Τήνου όπου μια μερίδα τοπικών παραγόντων επιθυμεί την αντιμετώπιση του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας ως φιλανθρωπικό και όχι ως εκκλησιαστικό.

Αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει και το 2015 με την Ι. Σύνοδο να ζητά με επιστολή της από τον τότε Υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη να μην προχωρήσει. Τότε ο Ν. Φίλης είχε δεχθεί τις αιτιάσεις της Εκκλησίας και δεν είχε προχωρήσει σε αλλαγές.

Πλέον μένει να φανεί εάν ο σημερινός υπουργός θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή με τον προκάτοχο του ή αν θα επιλέξει τη ρήξη με την Εκκλησία.

Το παράδοξο σε όλο αυτό είναι πως οι περισσότεροι από τους Βουλευτές που υπογράφουν την τροπολογία έχουν ταχθεί υπέρ των διακριτών ρόλων Εκκλησίας – Κράτους και φυσικά του χωρισμούς τους!

Για την ιστορία να αναφερθεί πως αρχικά την τροπολογία υπέγραφε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος στην συνέχεια απέσυρε την υπογραφή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ολόκληρη η τροπολογία των 7 βουλευτών
Η επιστολή της ΔΙΣ προς τον τότε ΥΠΕΘ Ν. Φίλη με τις θέσεις της Εκκλησίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ