Image default
Κωνσταντινούπολη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σύναξη προκαθημένων ζητά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας για το ουκρανικό

Να συγκαλέσει τους Προκαθημένους των ορθοδόξων Εκκλησιών προκειμένου να συζητήσουν το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα ζητά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Αρχιεπίσκοπος της Πολωνίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του orthodoxia.info ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας σημειώνει προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη την ανάγκη συζήτησης επί του ουκρανικού το οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει καθε μέρα που περνά γίνεται χειρότερο.

Ο μητροπολίτης Σάββας της Βαρσοβίας ο οποίος πριν από μερικές ημέρες υπέγραψε κοινή δήλωση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ζητώντας να επικρατήσει ψυχραιμία για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, δεν τοποθετείται στην επιστολή του επί του θέματος της Αυτοκεφαλίας σημειώνοντας μόνο ότι πρέπει να υπάρξει συνάντηση των Προκαθημένων ώστε να συζητήσουν για την ευρύτερη εκκλησιαστική κατάσταση στην περιοχή.

Πριν από μερικές ημέρες, αντίστοιχη επιστολή έστειλε προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος ο οποίος παρουσιάζοντας την προβληματική που μπορεί να αναπτυχθεί στις τάξεις των Ορθοδόξων εξαιτίας του ουκρανικού, ζητά από το Φανάρι να ανοίξει διάλογο με τη Μόσχα ώστε να εξευρεθεί λύση.

Άγνωστες παραμένουν ακόμη οι κινήσεις και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο οποίος δημοσιοποίησε από την Ουκρανία στην οποία βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόθεση του να στείλει επιστολή στους υπόλοιπους Πατριάρχες προκειμένου να τους ενημερώσει πως «η Εκκλησία της Ουκρανίας πρέπει να μείνει στην κανονικότητά της. Δεν έχει ανάγκη εμείς να της δώσουμε κάτι παραπάνω διότι ήδη το έχει σαν Εκκλησία Ορθόδοξη του Χριστού.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος την επομένη της δήλωσης του αυτή πρόσθεσε πως «Όσα είδα και άκουσα αυτές τις ημέρες, θα τα μεταφέρω στον Σεπτό και αγαπητό Αδελφό μου, Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και σ’ όλους τους Προκαθημένους της Ανατολής».

ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΖΗΤΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος με επιστολή του προς τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ξεκαθαρίζει πως θεωρεί κανονικό του έδαφος την Ουκρανία και εισπήδηση στη δικαιοδοσία αυτή την παρουσία Εξάρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος που δείχνει αποφασισμένος να μην υποχωρήσει, δηλώνει στους άλλους Προκαθημένους πως ήδη έχουν γίνει μελέτες από ειδικούς στο κανονικό δίκαιο οι οποίοι έχουν αποφανθεί πως η Ουκρανία αποτελεί δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Για το λόγο αυτό ζητά από τους Προκαθημένους να υποστηρίξουν την πρόταση του για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης – συνεδρίου προκειμένου να παρουσιαστούν τα επιχειρήματα των δυο πλευρών.

Βασικό επιχείρημα της Μόσχας είναι πως δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη προσωρινότητα στην παραχώρηση του Κιέβου στην Μόσχα.

Μέχρι στιγμής το Φανάρι δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα. Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα συνέλθει σε τακτική συνεδρίαση 9-11 Οκτωβρίου.

ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑ... ΜΥΣΤΙΚΟ

Η επιλογή της άσκησης ανεξάρτητης και αδέσμευτης δημοσιογραφίας, δεν είναι ο εύκολος δρόμος. Για εμάς στο www.orthodoxia.info όμως, είναι η επιλογή μας. Αντιμετωπίζουμε τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα και πορευόμαστε με αυτήν την Αρχή. Τα διαδικτυακά Μέσα, παρά το γεγονός πως δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τα βαριά τυπογραφικά έξοδα, έχουν άλλες ανάγκες, εξίσου απαιτητικές και κοστοβόρες αρκετές φορές. Η συντήρηση μιας ιστοσελίδας όπως το www.orthodoxia.info δεν είναι φθηνή υπόθεση. Όπως και η διατήρηση της ανεξαρτησίας του η οποία για εμάς είναι ανεκτίμητη.

Ο μόνος σύμμαχος στον οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε ώστε να στηρίξει την λειτουργία του ειδησεογραφικού αυτού κόμβου δεν είναι άλλος παρά όλοι εκείνοι που μας στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους. Εσείς... οι αναγνώστες μας!

Αν λοιπόν κάθε μια και κάθε ένας από εμάς που μας διαβάζετε μας στηρίξετε ενισχύοντας οικονομικά την προσπάθεια, τότε κι εμείς θα μπορέσουμε να νιώσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ (PAYPAL)

ή μέσω Τραπέζης: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ | GR5501101570000015700389115 Δικαιούχος : ΑΕΝΑΟΣ Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθοδόξου Πολιτισμού

*Το www.orthodoxia.info είναι μια δράση του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού & Ορθοδόξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» ο οποίος είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα.

Related posts

Μόσχας: «Η απόλυτη πλειοψηφία των Ορθοδόξων υποστηρίζει τις αποφάσεις μας»

Η ROCOR σταμάτησε την Ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σπύρος Παπαγεωργίου

Έχει υπονομεύσει η Μόσχα την ικανότητά της να προκαλέσει Σχίσμα στην Ορθοδοξία;

Η Ουκρανική Βουλή παραχώρησε ναό στο Κίεβο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σπύρος Παπαγεωργίου

Μαυροβουνίου: «Το Φανάρι κάνει κατάχρηση της θέσης του»

Σπύρος Παπαγεωργίου

O θεσμός της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία