Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 | 13:32

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σύναξη προκαθημένων ζητά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας για το ουκρανικό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Να συγκαλέσει τους Προκαθημένους των ορθοδόξων Εκκλησιών προκειμένου να συζητήσουν το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα ζητά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Αρχιεπίσκοπος της Πολωνίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του orthodoxia.info ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας σημειώνει προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη την ανάγκη συζήτησης επί του ουκρανικού το οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει καθε μέρα που περνά γίνεται χειρότερο.

Ο μητροπολίτης Σάββας της Βαρσοβίας ο οποίος πριν από μερικές ημέρες υπέγραψε κοινή δήλωση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ζητώντας να επικρατήσει ψυχραιμία για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, δεν τοποθετείται στην επιστολή του επί του θέματος της Αυτοκεφαλίας σημειώνοντας μόνο ότι πρέπει να υπάρξει συνάντηση των Προκαθημένων ώστε να συζητήσουν για την ευρύτερη εκκλησιαστική κατάσταση στην περιοχή.

Πριν από μερικές ημέρες, αντίστοιχη επιστολή έστειλε προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος ο οποίος παρουσιάζοντας την προβληματική που μπορεί να αναπτυχθεί στις τάξεις των Ορθοδόξων εξαιτίας του ουκρανικού, ζητά από το Φανάρι να ανοίξει διάλογο με τη Μόσχα ώστε να εξευρεθεί λύση.

Άγνωστες παραμένουν ακόμη οι κινήσεις και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο οποίος δημοσιοποίησε από την Ουκρανία στην οποία βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόθεση του να στείλει επιστολή στους υπόλοιπους Πατριάρχες προκειμένου να τους ενημερώσει πως «η Εκκλησία της Ουκρανίας πρέπει να μείνει στην κανονικότητά της. Δεν έχει ανάγκη εμείς να της δώσουμε κάτι παραπάνω διότι ήδη το έχει σαν Εκκλησία Ορθόδοξη του Χριστού.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος την επομένη της δήλωσης του αυτή πρόσθεσε πως «Όσα είδα και άκουσα αυτές τις ημέρες, θα τα μεταφέρω στον Σεπτό και αγαπητό Αδελφό μου, Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και σ’ όλους τους Προκαθημένους της Ανατολής».

ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΖΗΤΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος με επιστολή του προς τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ξεκαθαρίζει πως θεωρεί κανονικό του έδαφος την Ουκρανία και εισπήδηση στη δικαιοδοσία αυτή την παρουσία Εξάρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος που δείχνει αποφασισμένος να μην υποχωρήσει, δηλώνει στους άλλους Προκαθημένους πως ήδη έχουν γίνει μελέτες από ειδικούς στο κανονικό δίκαιο οι οποίοι έχουν αποφανθεί πως η Ουκρανία αποτελεί δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Για το λόγο αυτό ζητά από τους Προκαθημένους να υποστηρίξουν την πρόταση του για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης – συνεδρίου προκειμένου να παρουσιαστούν τα επιχειρήματα των δυο πλευρών.

Βασικό επιχείρημα της Μόσχας είναι πως δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη προσωρινότητα στην παραχώρηση του Κιέβου στην Μόσχα.

Μέχρι στιγμής το Φανάρι δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα. Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα συνέλθει σε τακτική συνεδρίαση 9-11 Οκτωβρίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ