ORTHODOXIA.INFO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | Προσπάθεια εκφοβισμού κληρικών και λαϊκών που ανήκουν στις ενορίες της Ουκρανίας υπό το Πατριαρχείο της Μόσχας προκειμένου να υπογράψουν κείμενο με το οποίο ζητούν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην προχωρήσει στην έκδοση Τόμου Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, καταγγέλλει κληρικός της εκεί Εκκλησίας.

Ο κληρικός ο οποίος παρά τις πιέσεις, αρνήθηκε να υπογράψει το έντυπο που του παρέδωσαν οι ανώτεροι του, έστειλε επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενημερώνοτας τον για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την συλλογή των υπογραφών.

«Στα τέλη του Απριλίου είδα τους συλλειτουργούς μου, να υπογράφουν την αίτηση, υπό την πίεση του προϊστάμενου μας. Στη συνέχεια, παρουσία τους, ο προϊστάμενος γύρισε και σε μένα προσπαθώντας να με εξαναγκάσει να υπογράψω την ίδια αίτηση και εγώ» γράφει ο Ουκρανός κληρικός προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Μου έκανε μάλιστα παρατήρηση ότι δεν υποστηρίζω «εκείνους που πρέπει να υποστηρίζω» και ότι εάν «δεν είμαι μαζί τους είμαι εναντίον τους». Μετά την ακολουθία ήμουν έτοιμος να πάω σπίτι. Για να αποφύγω την οργή του προϊστάμενου μου, του είπα ότι θα έπαιρνα αυτή την αίτηση μαζί. Αυτό έγινε τη παρουσία του κόσμου και της νεωκόρου στην οποία μάλιστα ανέθεσε να παραλάβει την υπογεγραμμένη αίτηση μου την επόμενη ημέρα πριν τη Θ. Λειτουργία» συνεχίζει ο κληρικός.

Η επιστολή που φέρνει στη δημοσιότητα το orthodoxia.info και που πρέπει ήδη να βρίσκεται στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη, είναι επώνυμη. Ωστόσο για λόγους ασφαλείας του κληρικού δεν δημοσιοποιούμε τα στοιχεία του.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ

Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε, ο κληρικός τελικά αρνήθηκε να υπογράψει την επιστολή κατά της Αυτοκεφαλίας. Γράφει μάλιστα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη οτι: «Πολλοί κληρικοί εξαναγκάζονται να παραμείνουν σιωπηλοί για αυτές και άλλες παραβιάσεις και πράττουν παρά τη συνείδησή τους, προκειμένου να ικανοποιούν τους προϊστάμενούς τους. Σε αντίθεση περίπτωση εύκολα μπορούν να να διωχθούν από την ενορία τους, να μεταφερθούν σε άλλη, να δυσφημισθούν ή ακόμη και να καθαιρεθούν».

Σύμφωνα με πηγές του orthodoxia.info στην Ουκρανία, το κείμενο που διακινείται στις ενορίες αναφέρει:

Το πρωτότυπο εγγραφο που διακινείται στους ναούς της Ουκρανίας

Εγώ, ο πιστός της Κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (όνομα, έτος γεννήσεως και διεύθυνση):

1. Αποδοκιμάζω κάθε παρέμβαση της εξουσίας στα έργα της Εκκλησίας.

2. Υποστηρίζω προσπάθεια προς την ένωση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία με βάση τους Ορθόδοξους κανόνες.

3. Θεωρώ απαράδεκτη νομιμοποίηση του σχίσματος με αφορμή τη δημιουργία της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

ΜΑΖΕΨΑΝ 60.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Τα κουτιά με τις υπογραφές που παραδόθηκαν στο Φανάρι PHOTO: Πατριαρχείο Ρωσίας

Χθες το Πατριαρχείο της Ρωσίας μέσω της ιστοσελίδας του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων, της οποίας ηγείται ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, δημοσίευσε πως ήδη έχουν παραδοθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο 60.000 υπογραφές κατοίκων της Ουκρανίας που ζητούν να μην αλλάξει το εκκλησιαστικό καθεστώς.

Σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα τις υπογραφές μετέφερε στο Φανάρι ομάδα προσκυνητών υπό τον επίσκοπο Ντούμπεν Ποιμένα ο οποίος δήλωσε πως «Εκπροσωπώντας τους κληρικούς, τους μοναχούς και τους λαϊκούς της Εκκλησίας μας, οι οποίοι προσβλέπουν ότι το εκκλησιαστικό ζήτημα στην Ουκρανία θα αντιμετωπισθεί κατά τρόπο κανονικό, τον οποίο καθιέρωσαν οι Απόστολοι και οι πατέρες της Αγίας Εκκλησίας, υποβάλαμε το γραπτό αίτημα στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως» συμπληρώνοντας « ζητήσαμε τον Παναγιώτατο να δέεται υπέρ του λαού μας και της Ουκρανικής Ορθοδοξίας».

 

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: