Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 | 18:08

Ο Αρχιεπίσκοπος σήκωσε το “γάντι” – Νέα επιστολή στη δημοσιότητα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Λίγες μόλις ώρες μετά την αποκάλυψη του orthodoxia.info σχετικά με την ύπαρξη κι άλλης επιστολής του Αρχιεπισκόπου προς το Φανάρι, για την εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Σύναξη των Προκαθημένων της Γενεύης, η Αρχιεπισκοπή επιβεβαίωσε το δημοσίευμα μας δίνοντας την επιστολή στη δημοσιότητα.

Με ανακοίνωση της η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, απαντώντας στο σχετικό ανακοινωθέν του Πατριαρχείου σημειώνει πως δίνει την επιστολή στη δημοσιότητα «προκειμένου να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως πράγματι, όπως αποκάλυψε το orthodoxia.info, στην τελική επιστολή «δεν μνημονεύονται «προσωπικοί λόγοι» απουσίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ από την ανωτέρω Σύναξη, καθώς οι εντωμεταξύ συνθήκες δεν επέτρεπαν μια τέτοια αναφορά».

Ο «ΔΙΑΒΟΛΟΣ» ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως στην συγκεκριμένη επιστολή που σήμερα αποκάλυψε η Αρχιεπισκοπή υπάρχει αναφορά πως πρόκειται για συνέχεια της από 8/12/15 επιστολής του κ. Ιερωνύμου. Σύμφωνα με πηγές από το Πατριαρχείο αυτή η αναφορά «αποδεικνύει» πως οι «προσωπικοί λόγοι» της αρχικής επιστολής δεν εξέλιπαν.

Η ερμηνεία που δίνουν στην επιστολή άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη, είναι πως το μόνο που άλλαξε είναι τα πρόσωπα της εκπροσώπησης και όχι οι λόγοι, αφού η μη επανάληψη της αναφοράς περι «προσωπικών λόγων» της πρώτης επιστολής δεν συνιστά και άρση τους, από την στιγμή που δεν αναφέρεται ρητά κάποιος άλλος λόγος.

Στο σκεπτικό αυτό επιχειρεί να απαντήσει η Αρχιεπισκοπή στο σημερινό ανακοινωθέν της όπου σημειώνει πως θεωρεί αυτονόητο «ότι τις οριστικές θέσεις του αποστολέα τις διαμορφώνει η τελική του επιστολή και όχι κάποια ενδιάμεση».

Καλά πληροφορημένες πηγές από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής, επισήμαναν στο orthodoxia.info πως η επιστολή του Αρχιεπισκόπου συνδυάζεται με το συνοδικό ανακοινωθέν της 4ης Φεβρουαρίου όπου αναφέρεται πως οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Ιερώνυμος «δεν παρέστη στη Σύνοδο των Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν ήσαν προσωπικοί, όπως εγράφη στο επίσημο ανακοινωθέν, αλλά προέρχονταν από ενέργειες που υπονομεύουν την Εκκλησία της Ελλάδος και το κύρος της».

Ωστόσο αυτό το οποίο δεν έχει εξηγηθεί μέχρι στιγμής από την Εκκλησία της Ελλάδος είναι γιατί ο επικεφαλής της επίσημης αντιπροσωπείας της και μέλος της Δ.Ι.Σ. μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός δέχθηκε να υπογράψει το τελικό ανακοινωθέν της Συνάξεως όπου γίνεται σαφής αναφορά στους «προσωπικούς λόγους» της απουσίας του κ. Ιερωνύμου τη στιγμή που όπως υποστηρίζει σήμερα η Αρχιεπισκοπή οι λόγοι ήταν άλλοι και εξόχως σοβαροί.
Σε κάθε περίπτωση τόσο η αποκάλυψη της αλληλογραφίας από τις δυο πλευρές όσο και οι συνοδευτικές ανακοινώσεις τους ιδιαίτερα, αποδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο πως για μια ακόμη φορά μέσα σε λίγα χρόνια οι σχέσεις των δυο Εκκλησιών βρίσκονται σε περιδίνηση.

Η μεγάλη διαφορά όμως σε σχέση με την προηγούμενη σύγκρουση, είναι πως τότε δεν είχε ορισθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των ορθοδόξων στην οποία αν δεν υπάρξουν κινήσεις εκτόνωσης οι δύο Εκκλησίες θα συμμετάσχουν διχασμένες.

epistoli_IS-vintage

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ