Τη λύπη του για τη δεινή κατάσταση που επικρατεί στην Συρία, εξέφρασε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «ένα βαρέλι πετρέλαιο φαίνεται ότι είναι για πολλούς πιο ακριβό από έναν άνθρωπο». Ο Πατριάρχης Ιωάννης, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, είπε ότι η κατάσταση είναι πολύ συγκεχυμένη στη Συρία, όπου βρίσκονται, κατά την έκφραση του «και οι μικροί και οι μεγάλοι του κόσμου».

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας σήμερα το πρωί , συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, λειτούργησε στον Άγιο Νικόλαο Στέγης, και αργότερα επισκέφθηκε με τον κ. Χρυσόστομο κατασκήνωση στην Κακοπετριά, στην οποία φιλοξενούνται παιδιά προερχόμενα από τις τέσσερις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, που μεταδόθηκε από την κυπριακή τηλεόραση ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την επίσκεψή του και τονίζοντας την ενότητα της δύο Εκκλησιών, ενώ ο Πατριάρχης Ιωάννης στην ομιλία του τόνισε τη σημασία αυτής της δραστηριότητας από τη νεολαία που φιλοξενείται, ετησίως, από την Εκκλησία της Κύπρου . Όσον αφορά την κατάσταση στην περιοχή, επεσήμανε την θέληση των Χριστιανών να παραμείνουν στη δική τους γη, παρά τα όσα συμβαίνουν. “Τα δεινά του πολέμου, πρόσθεσε, τα υφίστανται όλοι οι Σύροι-μουσουλμάνοι και χριστιανοί- τονίζοντας ότι παρά τις δύσκολες μέρες οι χριστιανοί στο Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στη χώρα τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με τη χάρη του Θεού ο χριστιανισμός της Μέσης Ανατολής θα επιβιώσει. “Θα έχουμε πάντοτε φωνή και θα ακούγετε μόνο η αλήθεια για το καλό και της Ορθοδοξίας μας, αλλά και όλου του κόσμου», πρόσθεσε ο κ. Χρυσόστομος.

Το Σάββατο το βράδυ ο Πατριάρχης Αντιοχείας επισκέφθηκε, την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο . Κατά την άφιξή του, έγινε δεκτός από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη π. Αθανάσιο και στην ομιλία την οποία έδωσε, μεταβίβασε την αγάπη, την δύναμη και την πίστη των ανθρώπων της Μ. Ανατολής παρ’ όλες τις αντιξοότητες.

Ο κ. Ιωάννης ζήτησε να προσευχηθούν για τη γη και τα σπίτια των ανθρώπων, και υπογράμμισε πως ο λαός αντλεί τη δύναμη από τις ρίζες του, την ιστορία του και τη δύναμη της πίστης τους. Ευχήθηκε τέλος, η Εκκλησία της Αντιόχειας να κρατήσει τους ανθρώπους στη γη τους και να λάμπει το φως του Χριστού στην Ανατολή.

Ετικέτες: