Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 | 14:44

Αντιοχείας: “Η αδελφοσύνη δεν εμποδίζεται από τα όρια της ιστορίας και της γεωγραφίας”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Την τελευταία μέρα της επίσκεψής του στην Εκκλησία της Πολωνίας, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης τόνισε την ανάγκη συνύπαρξη μεταξύ όλων των θρησκειών, στο τέλος της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Πνεύματος Μπιαλιστόκ. Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, ιεράρχες από την Εκκλησία της Αντιόχειας, της Πολωνίας και της Ελλάδος.

Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας, ο Επίσκοπος Μπιαλιστόκ κ. Ιάκωβος, καλωσόρισε τον Πατριάρχη κ. Ιωάννη, τονίζοντας το ρόλο της Εκκλησίας της Αντιόχειας στην ιστορία του Χριστιανισμού, ενώ τόνισε επίσης τη σημασία της επίσκεψης του Πατριάρχη που μετέφερε μια ζωντανή και ειλικρινή εικόνα των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, της βίας και της τρομοκρατίας και η στόχευση όλων των συνιστωσών του κοινωνικού ιστού.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και εκφώνησε μια συγκινητική ομιλία στην οποία ανέφερε:

“Σήμερον ἡ χάρις τοῦ ‘Αγίου Πνεύματος, ἡμᾶς συνήγαγε”

Ευχαριστούμε τον Θεό, που μας συνήγαγε σήμερα ως έναν χορό πέριξ της ευχαριστιακής του Κυρίου Αγίας Τραπέζης, η οποία συνάγει τις καρδιές και ουδετερώνει τοχρόνο και την γεωγραφία για να προσηλώσει τις ψυχές όλων σε ένα ζωογονικό σώμα.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Μακαριώτατον για την ευγενική Του πρόσκληση προς Εμάς να επισκεφθούμε την Εκκλησία της Πολωνίας. Πολλές ευχαριστίες σε Σας, Σεβασμιώτατε, για την θερμή υποδοχή αυτή. Χαιρετίζουμε τον ευλογημένο λαό, μαζί με τον οποίο προσευχόμαστε υπέρ του καλού και της ειρήνης της ανθρωπότητας.

Βρισκόμαστε σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Πνεύματος, Το Οποίο χορήγησε ο Θεός στον καθένα μας. Αυτό το Πνεύμα που έχουμε μέσα μας, καθοδηγεί τα βήματά μας στην ενάρετη και άγια ζωή. Ο Θεός, κατά το βιβλίο της Γένεσεως, εμφύσησε στο χώμα και έπλασε τον άνθρωπο, δηλαδή έβαλε μέσα σε αυτόν την πνοή, ή μάλλον του έδωσε από το Πνεύμα Του. Ας σκεφτούμε όλοι μας σε αυτήν την θεία πράξη και ας έχουμε κατά νου την αξιοπρέπεια που προόρισε ο Δημιουργός για το πλάσμα Του, τον άνθρωπο. Ας αναλογιστούμε που είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τι βάρος έχει στο σύγχρονο κόσμο και τα συμφέροντά του. Ο κόσμος σήμερα, όπως και χθες και στο μέλλον, έχει ανάγκη για τοΠνεύμα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο πράγμα. Το Πνεύμα το Άγιον, δεν είναι απλά ένα μαγικό δώρο, που ο Θεός βάζει μέσα στον άνθρωπο και παραμένει εκεί. Μα ο Θεός δεν δημιούργησε τον άνθρωπο σαν μια μηχανή, αλλά τον ζήμωσε με μια συνειδητή ελευθερία. Η ελευθερία αυτή αποτελεί τον πυρήνα του έργου του Πνεύματος. Αυτή η ελευθερία που καθοδηγείται από τον άνθρωπο και μόνο, αυτή μόνη θα διασφαλίσει τη διατήρηση του θεϊκού θησαυρού μέσα στον άνθρωπο, δηλ. το Άγιο Πνεύμα, αν την χρησιμοποιεί καταλλήλως όπως αρμόζει. Εάν όμως κάνει κατάχρηση της ελευθερίας του, την χάνει.

Έχουμε πει όλοι μαζί ἐν ἑνὶστόματι και μιᾷ καρδίᾳ: «Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς», που είναι η πιο ουσιώδης προσευχή, την οποία μας δίδαξε ο Κύριος στο Ευαγγέλιό Του. Εφόσον τον καλούμε όλοι Πατέρα μας, αυτό σημαίνει ότι είμαστε αδέλφια. Όσο είναι ο Θεός Πατέρας για μένα, τόσο είμαι εγώ αδελφός για σένα. Παρομοίως, εγώ και εσύ είμαστε αδέλφια, στο βαθμό που είμαστε δικά Του καλά τέκνα. Η αδελφοσύνη των τέκνων Του δεν εμποδίδεται από τα όρια της ιστορίας και της γεωγραφίας, αλλά αντλεί την ύπαρξή της από την αδελφοσύνη στην πίστη και την υιοθεσία μέσω του Πνεύματος του Υιού στο Ευαγγέλιο και την εν τοις μυστηρίοις ενότητα. Η Κυριακή προσευχή εκφράζει αυτή την πραγματικότητα με τον πιο ειλικρινή τρόπο.

Σας μεταφέρουμε την αγάπη και τους χαιρετισμούς των αδελφών σας στην Εκκλησία της Αντιοχείας, την Εκκλησία των Πράξεων των Αποστόλων. Σας ζητάμε να προσευχηθείτε υπέρ αυτής, ειδικότερα σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που υποφέρει από την μάστιγα των πολέμων, από τις απαγωγές, τις δολοφονίες, τον ξεριζωμό, και την τρομοκρατία.

Προσευχηθείτε υπέρ της Συρίας, του Λιβάνου και της δοκιμαζόμενης Μέσης Ανατολής.

Να ξέρετε, τέλος, ότι έχετε αδέλφια στην Εκκλησία της Αντιοχείας, οι οποίοι προσεύχονται πάντα για σας, ζητώντας για όλους σας την ειρήνη και την ευλογία εκ του Πατρός των φώτων, του Κυρίου και Θεού ημών Ιησού Χριστού, στον οποίον ανήκει η δόξα, τιμή και κράτος στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

Μετά το πέρας της ευχαριστιακής σύναξης, ο Πατριάρχης Ιωάννης δώρισε μια ποιμαντική ράβδο στον Επίσκοπο Ιάκωβο, ο οποίος με τη σειρά του, δώρισε στον Πατριάρχη μια εικόνα του παιδομάρτυρος Αγίου Ραφαήλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ