Ανεπηρέαστες φαίνεται ότι θα μείνουν οι ελληνορωσικές σχέσεις, σύμφωνα με την σχετική διαβεβαίωση του Σεργκέι Λαβφόρ προς τον Νίκο Δένδια, από το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται επίσημα την Ρωσία ανακοίνωσε δημόσια ότι έλαβε την διαβεβαίωση από τον ομόλογό του Λαβρόφ ότι οι εκκλησιαστικές εξελίξεις στο ουκρανικό δεν θα αποτελέσουν ζήτημα ή εμπόδιο του διαλόγου, της εμβάθυνσης, της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, κατά την συνέντευξη Τύπου, μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ερωτήθηκε για το αν πιστεύει ότι η απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναγνωρίσει την Εκκλησία της Ουκρανίας ήταν προϊόν πολιτικών πιέσεων και κατά πόσο η εκκλησιαστική διαμάχη μπορεί να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις με την Ρωσία.

Ο Νίκος Δένδιας ήταν καλά προετοιμασμένος και τόνισε ότι «η σημερινή ελληνική Πολιτεία σέβεται απολύτως το ρόλο και την αυτονομία της Εκκλησίας της Ελλάδος και το διακριτό της ρόλο. Και βέβαια σαν αυτονόητη συνέπεια δεν επεμβαίνει στα στενά εκκλησιαστικά θέματα». Οπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε ότι η εκκλησιαστική πτυχή του ουκρανικού δεν θα αποτελέσει ζήτημα ή εμπόδιο του διαλόγου, της εμβάθυνσης, της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας φρόντισε να επενδύσει την απάντησή του και με τον κατάλληλο ευαγγελικό μανδύα υπενθυμίζοντας την περικοπή από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο και την φράση του Ιησού «απόδοτε τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» υπερασπιζόμενος, στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων ανάμεσα στην πολιτεία και την Εκκλησία, την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναγνωρίσει την Ορθόδοξην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Οι διαβεβαιώσεις Λαβρόφ προς τον Νίκο Δένδια, ότι η αναγνώριση της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα επηρεάσει τις ελληνορωσικές σχέσεις, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την προκλητική λίστα ντροπής που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες η διεύθυνση θρησκευτικού τουρισμού του Πατριαρχείου της Μόσχας, που ανακοίνωσε λίστα «ανεπιθύμητων» Μητροπόλεων στην Ελλάδα, καλώντας τους Ρώσους τουρίστες και προσκυνητές τις επισκέπτονται.

Ετικέτες: