Ελλάδα

Η εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Oσίου Λουκά στη Θήβα

Το Σάββατο 2 Μαΐου 2015, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, χοροστάτησε στον εόρτιο εσπερινό στην Ι.Μ. Οσίου Λουκά, επί τη ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου. Στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στον βίο του Οσίου και στη σημασία των εγκαινίων του περικαλλούς Ναού του Καθολικού, τονίζοντας την επιγραφή στον τάφο του Αγίου κατά την οποία ο τόπος αυτός για λόγους που κανείς δε γνωρίζει επρόκειτο να δοξαστεί έως τους έσχατους χρόνους. Ακολούθησε η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος σε κλίμα κατάνυξης πέριξ της Μονής.

Το Πρωί της Κυριακής 3 Μαΐου 2015 τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου και συλλειτουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας. Στο κήρυγμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, αναφέρθηκε στη σημασία του τακτικού εκκλησιασμού, στην ουσία της θ. Ευχαριστίας, στο παράδειγμα των Αγίων και στη σημασία του αγιασμού της περιοχής από τον Όσιο, τονίζοντας τέλος τα εγκαίνια του Καθολικού της Μονής στις 3 Μαΐου 1011.

Τέλος, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον άγιο Φωκίδος για τον κόπο που υπεβλήθη και ευχήθηκε να του δίδει δύναμη ο Όσιος Λουκάς στα επισκοπικά του καθήκοντα, ο οποίος καταγόταν από τους Δελφούς της Φωκίδος σημειώνοντας πως είναι και άγιος της Θεοσώστου Επαρχίας που διακονεί.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Η λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Νικολάου Πλανά

Γιώργος Δ. Φερδής

Η πανήγυρη της Αγίας Φωτεινής στο κέντρο της Αθήνας

Λαμπρή λιτανεία της Αγίας Φιλοθέης στην Πλατεία Μητροπόλεως

Γιώργος Δ. Φερδής

Αρχιερατικό μνημόσυνο για τον μακαριστό Θηβών Νικόδημο Γραικό

Γιώργος Δ. Φερδής

Μνήμες και συγκίνηση στη συνάντηση της Ένωσης Αποφοίτων της Σχολής Κορίνθου

Σπύρος Παπαγεωργίου

Στις εκδηλώσεις της Εστίας Θεολόγων Χάλκης ο μητροπολίτης Βρυούλων

Γραφείο Ρεπορτάζ